ZDR-1 s praktičnimi uvodnimi pojasnili

Objavljeno: 27. 5. 2020

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1)1 je od svoje uveljavitve 12. aprila 2013 doživel en popravek2 in šest sprememb. S svojimi odločitvami in stališči ne skopari niti sodna praksa. Kljub temu pa v praksi ostaja še veliko odprtih vprašanj.

Tokratna uvodna pojasnila niso klasična. V njih je avtorica izpostavila dileme, ki so se pojavile v zadnjih sedmih letih veljavnosti in uporabe novega ZDR-1. Poudarek je na ponazoritvi praktičnih vprašanj, novejši sodni praksi, stališčih oziroma mnenjih Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Inšpektorata Republike Slovenije za delo. V ta namen niso obravnavani vsi členi, temveč se ustavimo pri tistih, ki povzročajo težave v praksi, in tistih, okrog katerih se je oblikovala pomembna sodna praksa.

Avtorica na primer piše, kako delodajalec ugotovi, katera kolektivna pogodba dejavnosti ga zavezuje, kdaj mora sprejeti pravilnik o delovnih razmerjih in kaj lahko v njem uredi. Kar nekaj besed je namenila pogodbi za določen čas in novejši sodni praksi. Nadaljuje z novo sodno prakso pri vodilnih delavcih. Izpostavi pravila, ki veljajo pri izračunu odpravnine ipd.

1 Uradni list RS, št. 21/13 in nasl.

2 Popravek je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 78/13 dne 20. septembra 2013, in se je nanašal na sklicevanje na člen zakona.

Vir: mag. Nina Scortegagna Kavčnik.

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti