Učinkovito sodobno vodenje: proaktivno upravljanje sprememb

Objavljeno: 17. 8. 2016

Večkrat slišimo reči Spremembe so edina stalnica. A kaj to pomeni v praksi?

Pomeni to to, da delamo spremembe zaradi sprememb samih, da se nekaj dogaja samo zato, da nam ni dolgčas? Vse prej kot to! Učinkovito upravljanje s spremembami pomeni, da znamo spremembe sprejeti kot izziv in kot priložnost, pomeni, da znamo slog vodenja prilagoditi novim razmeram na trgu in da ne čakamo, da se bo nekaj zgodilo samo od sebe, ker se ne bo, ampak smo proaktivni.

Učinkovito upravljanje s spremembami namreč danes predstavlja pomembno konkurenčno prednost posameznika, vodje in podjetja. Pri tem pa je ključno, da najprej ponotranjimo spremembe in sami pri sebi sprejmemo novo miselnost, šele za tem lahko s spremembami upravljamo tudi navzven.

Torej imamo 3 možne poti, ki jih lahko izberemo na poti sprememb:

1. Lahko se spremembam najprej upiramo, vendar bomo slej ko prej ugotovili, da je takšno početje nesmiselno. Spremembe se dogajajo in se bodo. Prej ko bomo to dejstvo sprejeli, lažje in hitreje se bomo z njimi spopadli. Nenazadnje pa … kako pa vemo, kaj spremembe prinašajo? Že res, lahko prinesejo kaj, kar nam v prvi vrsti ne bo po volji. Vendar, lahko prinesejo tudi veliko dobrega. Mislimo torej pozitivno … naj prinesejo dobro.

2. Lahko spremembam zgolj sledimo, vendar to pomeni, da stvari prepuščamo naključju oziroma odgovornost zanje prelagamo nekomu ali nečemu na kar sami nimamo vpliva. Pa si to res želimo?

3. Lahko s spremembami aktivno upravljamo, pomeni, da jih, kot smo zapisali že zgoraj sprejmemo kot izziv, kot edino stalnico in sprejmemo odgovornost za svojo lastno in uspešnost podjetja ali ustanove za katero delamo spremembe.

Več in podrobneje pa o spremembah, o izzivih in priložnostih, ki jih prinašajo o tem kaj pomeni, da smo pri tem aktivno in pasti pasivnosti pa v aktivno dinamičnem treningu Učinkovito sodobno vodenje.

Vir: Simona Lobnik Ambrožič

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti