Trije razlogi, zakaj vas ne bi smelo skrbeti, da morate vse dokončati pred novim letom

Objavljeno: 16. 12. 2020

Obdobje pred novoletnimi počitnicami je lahko za marsikoga naporno in stresno. Po navadi vzrok za to najdemo v velikem obsegu službenih obveznosti in pritiskih družbe, da mora biti praznični čas čaroben in popoln. Če se boste letos soočali s takšnim »prednovoletnim stresom«, si zapomnite naslednje tri stvari:

1. Časovnica je lahko spremenljiva

Čeprav se koledarsko leto bliža koncu in imate zato občutek, da morate zaključiti vse “odprte” zadeve in opraviti vse naloge, temu ni nujno tako. Če decembra ne opravite neke naloge, to vedno ne pomeni, da boste izgubili priložnost, da jo dokončate v novem letu.

Številni roki so fleksibilni, zato vam pred januarjem ni treba počistiti celotne hiše ali pa vašega e-poštnega nabiralnika. Seveda si je treba določiti cilje, toda stres zaradi občutka, da morate te naloge izpolniti pred novim letom, je lahko škodljiv, še posebej, če veste, da jih realno ni mogoče doseči.

Če imate nalogo, ki vam povzroča stres, ugotovite, ali je za njeno izvedbo določen (nepodaljšljiv) rok, ki ima za posledico absolutno zamudo, ali pa je to naloga z internim rokom izvedbe, ki lahko malce počaka.

2. Lahko se zgodi, da boste zgrešili praznične radosti

Če svoje misli usmerite v to, da poskušate doseči vse, kar je na seznamu opravil, boste morda težko v čem uživali. Kaj je boljše? Da ste pod hudim stresom, medtem ko poskušate dokončati tisto, za kar sumite, da je nemogoče in nepotrebno? Ali da uživate v prazničnih trenutkih, ki so pred vašim nosom? Imate moč, da se odločite, kako se želite počutiti.

3. Lahko žrtvujete kakovost

Določitev nerazumnih rokov lahko negativno vpliva tudi na kakovost vašega dela, pa naj bo to sestavljanje poročila za vašega vodjo (ki nima določenega roka) ali čiščenje podstrešja. Ko se lotite neke naloge, jo želite dobro opraviti in biti pri tem ponosni, da ste nekaj dosegli. Bolje, da nalogo opravite dobro in se počutite izpopolnjeno.

Imate nadzor nad svojim življenjem. Ne poklanjajte koledarskim dnevom moči, da »upravljajo« z vami. Dovolite si, da uživate v praznikih, in se osredotočite na kakovostno delo. Ne ustvarjajte pričakovanj, ki hranijo neresnične zunanje pritiske. Ne bodite vzrok za nepotreben stres.

Vir: Uradni list RS; Forbes.

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti