Stečajni postopki – dileme v praksi

Objavljeno: 7. 12. 2016

Kmalu bo minilo prvo desetletje instituta osebnega stečaja v naši ureditvi, še vedno pa budi dileme v praksi. Izpostavimo jih le nekaj.
Praviloma upniki pred postopkom osebnega stečaja zoper dolžnika vodijo izvršilne postopke, začetek postopka osebnega stečaja pa vpliva na njihov položaj v obeh postopkih. Poleg tega dolžnik tudi po začetku stečajnega postopka prevzema obveznosti, hkrati pa nastajajo tudi stroški stečajnega postopka, čemur praviloma sledi še odpust obveznosti.

Kako uveljavljati te terjatve v morebitni izvršbi, na kaj je treba biti pozoren in kakšne so možnosti za uspešno izterjavo? Pravila za izvzem dolžnikovih predmetov in prejemkov v stečaju in izvršbi določa Zakon o izvršbi in zavarovanju. Zdaj so pravila enotna tudi glede vprašanja omejitve obsega zasega dolžnikovih prejemkov. Pa vendar so odločitve o teh vprašanjih različne v izvršbi in stečaju.

Zakaj je tako? Nam lahko obširnejša sodna praksa iz izvršbe pomaga v stečaju?

Kakšne so dolžnosti dolžnika v osebnem stečaju, ki je zaposlen v tujini, in na kaj mora biti pozoren upravitelj? Sodna praksa glede teh vprašanj pri osebnih stečajih ni obširna, a novi trendi zaposlovanja odpirajo vse več vprašanj tudi na to temo.

Ali se predujem lahko poveča za DDV, če je upravitelj vključen v sistem davka na dodano vrednost (DDV)? Kako je s povečanjem predujma za obvezne prispevke upravitelja, ki ni v sistem DDV ni vključen? Višje sodišče se je o tem že izreklo, a pregled sodne prakse kaže, da so stališča sodišč še vedno različna. Ali se na podlagi sedmega odstavka 233. člena ZFPPIPP, v stečajih, v katerih ni stečajne mase, upraviteljeva nagrada zaradi premalo odmerjenega predujma res lahko zniža za 22 odstotkov?

Na ta in še druga vprašanja vam bodo na že 10. Dnevih insolvenčnega prava odgovorili dr. Nina Plavšak, višji sodnik mag. Damjan Orož, Maja Lajevec, dr. Lojze Ude, odvetnik in stečajni upravitelj Marko Zaman, vrhovni sodnik svetnik Vladimir Balažic in drugi, zato 25. in 26. januarja 2017 na Pravni fakulteti v Ljubljani ne smete manjkati!

Vir: Planet GV

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti