Spletni nakupi na najsodobnejši način

Objavljeno: 29. 6. 2021

Letos je pri spletnem nakupovanju prišlo do preobrata – v veljavo je stopila močna avtentikacija kupca (SCA), ki v ospredje postavlja višjo raven varnosti za zaščito potrošnika. V NLB so med prvimi uporabnikom ponudili rešitev, ki omogoča biometrično potrjevanje spletnih nakupov, in tako zagotovili plačevanje po najsodobnejših varnostnih standardih prek mobilne denarnice NLB Pay. Spletno nakupovanje je tako postalo še bolj enostavno, predvsem pa varno.

Dodatna zaščita potrošnika pred goljufijami

Ste tudi vi med tistimi, ki radi nakupujejo prek spleta? Potem ste se zagotovo z novim biometričnim potrjevanjem spletnih plačil že srečali. Nedavna raziskava podjetja Mastercard o spremenjenih nakupnih navadah Slovencev v času epidemije Covid-19 je celo pokazala, da se je kar 74 odstotkov Slovencev v času epidemije po nakupih odpravilo na splet.

Tudi z novo direktivo postopek spletnega nakupovanja ostaja povsem enak – vse do zadnjega koraka – potrjevanja plačil. V tem delu morate za potrditev plačila nakupa vselej potrditi svojo identiteto po sistemu močne avtentikacije imetnikov kartic z vsaj dvema od treh načel, kot jih predvideva Direktiva EU o plačilnih storitvah (PSD2), in sicer z nečim, kar ve (geslo, številka pin, odgovor na varnostno vprašanje), z nečim, kar ima (pametni telefon ali druga mobilna naprava), in z nečim, kar je (biometrični podatki, kot so prstni odtis, oči oziroma roženica, obraz ali glas).

3 koraki do potrditve spletnega plačila v mobilni denarnici NLB Pay

Za potrjevanje spletnih plačil potrebujete ustrezno kartico, ki omogoča spletno nakupovanje. Odslej bodo to omogočale tudi nove debetne kartice Mastercard, ki bodo postopoma nadomestile obstoječe debetne kartice Maestro in jih pri banki NLB že vpeljujejo. Za samo potrjevanje plačil boste potrebovali še mobilno denarnico NLB Pay. Naložite si jo lahko iz trgovine Google Play oziroma App Store. Za aktivacijo mobilne banke NLB Pay ne potrebujete pomoči bančnega uslužbenca, saj je njena uporaba nadvse enostavna. Celoten postopek vam bo vzel le minuto. Nič več kot sam postopek potrjevanja spletnega nakupa z mobilno denarnico NLB Pay. Ta poteka v treh korakih:

1. Ob spletnem nakupu boste na zaslon vaše mobilne naprave prejeli obvestilo, da morate potrditi spletno plačilo.
2. Za potrditev nakupa v mobilni denarnici NLB Pay morate najprej vnesti geslo za vstop v mobilno denarnico ali z biometričnim podatkom (prepoznavo obraza oziroma prstnega odtisa) potrditi svojo identiteto.
3. V zadnjem koraku podrobno preglejte podatke o plačilu, nato pa nakup potrdite oziroma ga zavrnite v roku 5 minut od prejema obvestila.

Preprosto, hitreje in varno

V mobilni denarnici NLB Pay se vam vsa plačila in dvigi, opravljeni z mobilno denarnico NLB Pay, shranjujejo v razdelku Podrobnosti kartice, kjer imate pregled nad opravljenimi storitvami. Vsak uporabnik ima v svojih rokah možnost, da sam upravlja varnostne nastavitve plačilnih kartic in omejuje njihovo delovanje na bankomatih, spletnih prodajnih mestih in v tujini ter enostavno ureja odklepanje in zaklepanje. Prek mobilne denarnice pa ima uporabnik možnost izvesti tudi takojšnja plačila s funkcijo Flik.

Vir: NLB.

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti