Spletni nakupi brez skrbi

Objavljeno: 29. 6. 2021

Spletno nakupovanje je v zadnjem letu pričakovano doživelo razmah, pri čemer sta visoko v ospredju varnost in enostavnost, kaže najnovejša raziskava Masterindex, ki jo že več kot desetletje redno opravlja družba Mastercard®. S spremenjenimi nakupovalnimi navadami pa so se pojavili mnogi izzivi, med njimi največji – digitalizacija. Ta je od številnih podjetij terjala prilagoditve, kot sta uvedba spletnih trgovin in brezstičnega načina plačevanja, skladno s spremenjeno evropsko direktivo o plačilnih storitvah, ki zahteva večstopenjsko avtentikacijo kupcev, pa tudi zagotovilo varnega potrjevanja spletnih plačil.

Vse večje zaupanje v varnost spletnih plačil, a previdnost ni nikoli odveč 

86 % spletnih kupcev meni, da je spletno nakupovanje varno, kjub temu pa je prav, da za varnost poskrbimo tudi potrošniki sami. Z vse bolj pogostim spletnim plačevanjem se namreč povečuje tudi nabor pasti, v katere se lahko ujamemo, če nismo previdni. Kljub varnostnim mehanizmom, ki jih zagotavljajo izbrane kartice Mastercard kot tudi sam bančni sistem (npr. plačevanje prek varne mobilne denarnice NLB Pay), previdnost ne bo nikoli odveč. Poskrbite za varna in močna gesla in uporabljajte biometrične metode potrjevanja nakupov, spletne nakupe pa vselej opravljajte samo pri uveljavljenih ponudnikih oziroma na spletnih straneh, za katere ste prepričani, da so varne. Večini (82 %) se zdi najbolj varen način avtentikacije geslo za enkratno uporabo, sledita potrjevanje s prstnim odtisom (80 %) in prepoznava obraza (60 %). Močna avtentikacija kupcev se zdi pomembna skoraj vsem Slovencem (87 %). Biometrični način potrjevanja spletnih plačil (prstni odtis, prepoznava obraza) trenutno uporablja 13 % vprašanih, z mobilno denarnico pa plačuje kar 14,4 %, še izpostavlja najnovejši Masterindex.

 

Masterindex dodatno razkriva, da med tistimi, ki menijo, da to ni varno, jih tretjina ne zaupa opisom izdelkov, spletnim trgovinam ali ne mara dolgih postopkov reševanja pritožb. Pred nakupom se zato vselej pozanimajte o pogojih poslovanja spletnega trgovca in kako reševati morebitne spore, kar je precej lažje pri podjetjih, ki prihajajo iz EU. Zaupajte preverjenim trgovcem in poskrbite, da boste vsak nakup potrdili prek varne spletne povezave. Bodite pozorni, da nakupujete na spletnih straneh, ki se začnejo s https. Prav zadnja črka S je tu pomembna, saj to pomeni, da je povezava varna oz. po angleško secure.

Debetna kartica Mastercard za varna plačila po svetu in po spletu

Varna plačilna izkušnja je ključna za optimalno nakupovanje prek katerekoli naprave. Z najnovejšo debetno kartico Mastercard, ki bo nasledila vsem znane debetne kartice Maestro, vstopite v svet hitrega, enostavnega in varnega plačevanja po svetu in po spletu. Ta bo v juliju že na voljo tudi vsem komitentom banke NLB, kjer bodo deležni tudi številnih ekskluzivnih ugodnostih Mastercard, med njimi 10 % popusta ob nakupu televizorjev Sony v trgovinah Big Bang, dodatnih akcijskih ugodnosti ob aktivaciji naročnine VOYO in 20 % popusta na vstopnice za Špasno poletje ob plačilu s plačilnimi karticami NLB Mastercard.

Mastercard dodatno zaščito imetnikov kartic zagotavlja s poslovno politiko Zero Liability (nična odgovornost) in s t. i. Mastercard Identity Check™.  Ta uporablja najnovejše standarde overitve EMV® 3-D Secure, ki kupcem zagotavljajo varno plačilno izkušnjo, pri čemer na različne načine nenehno preverjajo prisotnost uporabnika kartice in zagotavljajo prvovrstno zaznavo zlorab, ki je omogočena z mrežno izmenjavo obogatenih podatkov med imetniki kartic in trgovci.

 Imetnike vseh kartic Mastercard med spletnimi nakupi dodatno varuje tudi t. i. politika nične odgovornosti (Zero Liability). Skladno s to politiko, ki se nanaša na katerokoli plačilo s kartico Mastercard, imetnik za njeno zlorabo ni odgovoren, če je z njo ravnal skrbno in skladno s pogoji, ki jih določi izdajatelj.

  Vir: MASTERCARD

 

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti