Računalniška podpora določa delo kontrolerja

Objavljeno: 14. 3. 2018

Kontrolinga si brez kakovostne in zanesljive računalniške podpore ni mogoče predstavljati. Z ustrezno programsko opremo, kot so sodobna orodja Business Inteligence (BI), se kontroler osvobodi rutinskih opravil in se lahko predvsem ukvarja z razlago ekonomskih pojavov in napovedovanjem njihovega razvoja v prihodnosti, spremlja realizacijo plana in uresničevanje ciljev, s tem pa prevzema vlogo aktivnega svetovalca managementu.

Danes se od BI-produktov zahteva, da so hitri, zanesljivi, enostavni za uporabo ter bogati z grafiko in vgrajenimi funkcijami za razne statistične izračune, planiranje, ugotavljanje odmikov, napovedovanje, izračune kazalnikov ipd., in seveda, za dobro integracijo z drugimi (npr. ERP) sistemi v podjetju.

V Sloveniji je precej razširjena uporaba orodja MicroStrategy. To orodje je najobsežnejši BI-sistem na trgu, je vodilna moderna BI-platforma, ki že od leta 1994 določa standarde na tem področju. Zelo se razlikuje od drugih večjih proizvajalcev, ki dodajajo funkcionalnost z nakupi in prevzemi ter pogosto šibko integracijo s svojo obstoječo BI-ponudbo. Glede na uporabniške zahteve se BI-industrija vse bolj premika iz BI-sistemov, ki jih upravljajo IT-strokovnjaki, v samopostrežna (self-servis) BI-okolja, to je neposredno k poslovnemu uporabniku.

MicroStrategy podpira vse različne uporabe BI-orodij: od poročil (reports), nadzornih plošč (dashboards), KPI, ad-hoc poročanja, OLAP-a, napovedovanja (forecasting), vizualizacije in kakovostne priprave podatkov; uporabljamo ga lahko na spletu, v oblaku, v mobilnih napravah ali namiznih računalnikih. MicroStrategy je znan po razširljivosti dostopa do podatkov; lahko analizira podatke iz relacijskih podatkovnih baz ali iz Excelovih ali besedilnih datotek. Uporabniki MicroStrategy lahko tudi izvajajo analize neposredno na sistemih ERP, preko drugih sistemov BI, preko podatkov iz oblaka, iz družbenih omrežij.

Različna BI-orodja in njihove funkcionalnosti bodo predstavljene tudi na 17. Adriatic kontroling konferenci v četrtek, 19. 4. 2018, popoldne, v sekciji Aktualna BI-orodja za poslovno odločanje.

Poglejte si program in izkoristite ugodnosti ob prijavi do 30. marca 2018!

Nasvidenje v Laškem!

Vir: Dragica Erčulj, programski vodja konference

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti