Preboj pri prenosu podatkov EU-ZDA

Objavljeno: 6. 4. 2022

Bruselj in Washington sta sklenila načelni dogovor o prenovljenem sporazumu o prenosu podatkov v ZDA. Konkreten dogovor s tehničnimi podrobnostmi lahko pričakujemo do konca leta 2022.

Novi sporazum oziroma njegov okvir označuje zavezanost ameriške strani k izvajanju reform, ki bodo okrepile zaščito zasebnosti in državljanskih svoboščin, ki veljajo za obveščevalne dejavnosti ZDA. V skladu s sporazumom morajo Združene države uvesti nove zaščitne ukrepe za zagotovitev, da so dejavnosti nadzora signalov potrebne in sorazmerne pri doseganju opredeljenih ciljev nacionalne varnosti, vzpostaviti dvostopenjski neodvisen mehanizem za odškodnino z zavezujočimi pooblastili za neposredne popravne ukrepe ter okrepiti strog in večplasten nadzor nad dejavnostmi obveščevalnih signalov, da se zagotovi skladnost z omejitvami dejavnosti nadzora.

"Vesela sem, da smo našli načelni dogovor o novem okviru za čezatlantske pretoke podatkov. To bo omogočilo predvidljive in zaupanja vredne pretoke podatkov med EU in ZDA ter varovalo zasebnost in državljanske svoboščine," je v skupni izjavi dejala Ursula von der Leyen.

Biden je dejal, da bo okvir omogočil EU, da »še enkrat odobri čezatlantske tokove podatkov, ki pomagajo olajšati 7,1 bilijona dolarjev gospodarskih odnosov.«

V upanju, da bomo prišli do dolgoročne rešitve izzivov pri prenosu podatkov v ZDA in tako končali obdobje negotovosti, bomo v Info hiši spremljali razvoj dogodkov. Pričakovati je, da bo Max Schrems temeljito preučil nov okvir in ne moremo mimo vprašanja, ali bomo priča primeru »SchremsIII«?

Več o tej tematiki in podobnih izzivih, si lahko preberete na Portalu GDPR GURU.

Avtorica: Bojana Pleterski, direktorica Info hiše d.o.o.

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti