Poslovna angleščina za poslovne sekretarje

Objavljeno: 25. 5. 2016

V zadnjem desetletju je prišlo do revolucije v poslovnem okolju, saj se od zaposlenih v velikih ali majhnih podjetjih pričakuje kompetentno izražanje v angleškem jeziku. In ker je funkcija poslovnega sekretarja pogosto pomemben del celostne podobe podjetja, so taka pričakovanja skoraj samoumevna.

Danes je poslovni sekretar strokovnjak, ki je pogosto bolj kvalificiran od osebe, za katero dela, saj se je vloga sekretarja razvila od tajnika, ki je po nareku zapisoval in urejal korespondenco, v večstransko usposobljenega, dinamičnega člana vodstvene ekipe ali uprave. Poslovni sekretar 21. stoletja je vmesnik med podjetjem in strankami ali dobavitelji ter tudi med upravo in zaposlenimi.

Njegova vloga je kompleksna, saj se od profesionalnega osebnega sodelavca pričakujejo obenem podpora, proaktiven pristop in urejena komunikacija v stresnih in zahtevnih situacijah. Pri treningih poslovne angleščine za poslovne sekretarje gre torej za pozornost, namenjeno komunikacijskim spretnostim in obvladovanju in vzpostavljanju strateških odnosov.

Poznavanje pravih jezikovnih kolokacij in dobra struktura sporočil lahko precej olajšata delo, na primer pri pisanju učinkovitih dopisov ali taktnem obravnavanju pritožb, pisanju poročil, povzetkov ali predlogov. Poleg tega pa se del tečaja nameni tudi urjenju telefonske komunikacije in komunikacije med poslovnimi obiski ter organiziranju in pripravi sestankov.

Intenzivni tečaj poslovne angleščine za poslovne sekretarje spodbuja udeležence, da aktivno razvijajo jezikovne spretnosti v situacijah in kontekstih, ki so relevantni za poklic poslovnega sekretarja. Sistematično se gradita besedišče in seznam fraz na posameznem tematskem področju, igre vlog in simulacije pa pomagajo pri vživljanju v poznane situacije iz poslovnega sveta.

Nenazadnje se mnogi strinjamo, da je tako, kot ni vseeno, kaj rečemo ali napišemo, pomembno predvsem to, kako to naredimo.

Vir: Darija Mežnar Steklasa, prof. angleškega jezika

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti