Opustitev delodajalčeve dolžnosti o odmeri letnega dopusta

Objavljeno: 13. 1. 2021

Nekateri delodajalci delavcem ne izdajo obvestila o odmeri letnega dopusta niti do zakonsko določenega 31. marca niti kasneje. V teh primerih delavci ne vedo, koliko dni letnega dopusta jim pripada v tekočem koledarskem letu.

Če delavec nima obvestila o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto, to ne pomeni, da mu pripada enako število dni letnega dopusta kot prejšnje leto.1

V primerih, ko delodajalci opustijo svojo dolžnost o odmeri letnega dopusta, delavcem ne preostane drugega, kot da si sami izračunajo število dni letnega dopusta, ki jim pripada, saj morajo biti kriteriji, po katerih delodajalec odmerja letni dopust, delavcem znani in dostopni.

V tem primeru ima delavec pravico, glede na to, da delodajalec ne izpolnjuje svojih obveznosti iz delovnega razmerja, pisno zahtevati, da delodajalec odpravi kršitev oziroma da izpolni svoje obveznosti.2 Delavec lahko vloži tudi prijavo na Inšpektorat za delo.3

Čeprav bo delodajalec delavcem izdal obvestilo o odmeri letnega dopusta šele 31. marca, to ne pomeni, da delavci od januarja do dneva vročitve obvestila o odmeri letnega dopusta le-tega ne morejo izrabiti. Delavcu, ki bi želel že do 31. marca izrabiti ves letni dopust, pa bo moral delodajalec izdati obvestilo o odmeri letnega dopusta že prej.

Končni rok delodajalca za izdajo obvestila delavcu o odmeri letnega dopusta je 31. marec. Če je ta dan dela prost dan, sobota ali nedelja, mora delodajalec delavcem, da ne bo v zamudi in prekršku, obvestilo izdati (vročiti) že prej, torej zadnji delovni dan pred tem dnevom.

1  Weber, N., Odločba o letnem dopustu, Pravna praksa, 2015, št. 29–30, str. 23.

2  Prvi odstavek 200. člena ZDR-1.

3 Če delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost – delavca ne obvesti o odmeri letnega dopusta v navedenem roku, se ga lahko kaznuje z globo od 750 do 2000 evrov.

Vir: mag. Nina Scortegagna Kavčnik, Vse, kar morate vedeti o letnem dopustu in regresu, dopolnjena in prenovljena izdaja, Uradni list RS, Ljubljana 2021.

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti