Odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela

Objavljeno: 18. 1. 2018

Delavcu nameravamo zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela odpovedati pogodbo o zaposlitvi na zadnji dan poskusnega dela. Ali tudi v tem primeru znaša odpovedni rok 7 dni ali pa pogodba o zaposlitvi zaradi odpovedi preneha na zadnji dan poskusnega dela?

Eden od razlogov za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi po 89. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1)1 je tudi neuspešno opravljeno poskusno delo. V primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi v času poskusnega dela, ki jo izvrši delavec ali delodajalec zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela, je odpovedni rok sedem dni.

To pomeni, da odpovedni rok sedem dni velja ne glede na to, ali delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi delavcu zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela med trajanjem poskusnega dela ali pa na zadnji dan poskusnega dela. Delavec in delodajalec pa se lahko dogovorita o ustreznem denarnem povračilu namesto dela ali celotnega odpovednega roka.

Vsekakor vam svetujem, da v teh sedmih dneh, kolikor traja odpovedni rok, delavcu odredite, naj ostane doma s 100-odstotnim nadomestilom plače, saj boste v primeru spora na sodišču zaradi nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi težko zagovarjali, zakaj je delavec še nekaj delovnih dni delal, če pa poskusnega dela ni opravil. Zakonodaja za zdaj žal ne predvideva, da bi takšnemu delavcu lahko odredili prepoved opravljanja dela z nižjim nadomestilom plače, kot to poznamo pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.

Več o tem najdete v knjigi Odpoved pogodbe o zaposlitvi.

1 Uradni list RS, št. 21/13 in nasl.

Vir: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti