Kontroling v praksi – vodenje s cilji in na podlagi dejstev

Objavljeno: 12. 4. 2017

Konkurenčna prednost podjetja se kaže v njegovi sposobnosti prilagajanja in hitrega odzivanja, kar zagotavlja uresničevanje postavljenih ciljev, uspešno poslovanje in ne nazadnje dolgoročni obstoj podjetja/organizacije. Učinkovitost kontrolinga se pokaže še posebej v času hitrih in nenehnih sprememb, ko so odločitve vodstva (managementa) nenehno na preizkušnji. Odločilno vlogo pri tem igra trikotnik manager-kontroler-sistem kontrolinga, a ključni so ljudje: motivirani in kompetentni zaposleni, opremljeni z znanjem in veščinami v organizaciji dosegajo postavljene cilje, pri tem pa racionalizirajo stroške in poslovanje v celoti.

Kontroling pa ni povezan le z dobičkom in gospodarskimi organizacijami, prisoten je tudi v nepridobitnih organizacijah, a žal je v slednjih poslanstvo kontrolinga manj prepoznavno in po krivici zapostavljeno. Nepridobitne organizacije imajo poseben pomen za državo in družbo, to pa pomeni tudi posebno odgovornost za doseganje ciljev in dobrih rezultatov (učinkov).
V njih je kontroling usmerjen na učinke. Merjenje teh učinkov pa gotovo ni mogoče brez kontrolinga, le da je treba v tem primeru kontroling nadgraditi z drugačnim načinom razmišljanja ter spremeniti postopke in metode, da dosežemo učinkovitost tudi v nepridobitnem okolju. Osnovni cilji imajo različne motive – socialne, kulturne, ekološke, politične, medicinske itd. V teh primerih je cilj kontrolinga utrditi njihovo delovanje na temelju specifičnih kazalcev poslovanja.

Vabimo vas, da se nam pridružite se nam na brezplačnem seminarju Kontroling v praksi, ki je namenjen vsem, ki bi radi spoznali kontroling in principe vodenja s cilji.

Predavateljica Dragica Erčulj, vodja Šole kontrolinga in svetovalka z diplomo kontrolerja, ima dolgoletno prakso na področju uvajanja strategije, kontrolinga in celovite podpore poslovanju podjetja; izvaja delavnice, treninge in coaching za vodstveni kader v podjetjih. Je ustanoviteljica in predsednica ICV Slovenija, regionalni manager ICV za jugovzhodno Evropo, članica IGC – International Group of Controlling in članica Društva moderatorjev Slovenije. Je tudi idejni vodja letne Kontroling konference v Sloveniji in avtorica več člankov. Šola kontrolinga je partner priznane Controller Akademie iz Nemčije.

Vir: Uradni list RS

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti