Koliko bodo znašale povprečnine za občine?

Objavljeno: 26. 11. 2019

V Državnem zboru RS so poslanci prejšnji teden potrdili proračuna za leti 2020 in 2021. Po besedah ministra za finance bomo priča najvišjemu proračunu do sedaj. Odhodki bodo v letu 2020 predvidoma znašali 10,358 milijarde evrov, prihodki pa 10,773 milijarde evrov. Leto pozneje pa lahko pričakujemo še višje številke – odhodki bodo znašali 10,455 milijarde evrov, medtem ko znesek pričakovanih prihodkov znaša 11,111 milijarde evrov. A kljub tako visokim številkam je bilo spornih kar nekaj vprašanj – med drugimi tudi takšno, ki bi lahko zamajalo stolček ministra za finance.

Minister za zdaj zadovoljen

Povprečnine za občine so v povezavi s proračunom povzročale največ razburjanja, celo minister za finance je napovedal morebitni odstop v primeru dodatnega zvišanja povprečnin, kar je utemeljeval z nevarnostjo povzročitve neskladja med Zakonom o izvrševanju proračuna in samim proračunom. A do te situacije (za zdaj še) ni prišlo. Državni zbor RS je potrdil vladni predlog, ki za leto 2020 določa povprečnino v višini 589,11 evra na prebivalca, za leto 2021 pa 588,30 evra. Minister je pred glasovanjem v Državnem zboru RS povedal, da gre (skladno z metodologijo izračuna, ki izhaja iz Zakona o financiranju občin) za najvišji povprečnini v zgodovini.

Predstavniki lokalnih interesov v Državnem svetu nezadovoljni

Svoje nezadovoljstvo so predstavniki lokalnih interesov izrazili že ob sprejemu zakona, ki določa izvrševanje proračuna za prihodnji leti. Svoje trditve utemeljujejo predvsem z argumentom, da določena zneska povprečnin ne zagotavljata financiranja dejanskih stroškov občin. Predvsem jih moti, da Vlada RS za izhodišče pri izračunu ni vzela dejanskih stroškov leta 2019. Predlog predstavnikov lokalnih interesov predvideva povprečnine v znesku 658,80 evra za leto 2020 in 668,10 evra za leto 2021. Ta predlog je sicer bil upoštevan na odboru za finance, a so ga potem poslanci na seji Državnega zbora RS spremenili v prvotni predlog Vlade RS. Državni svet bo o vetu predvidoma odločal v četrtek, 28. novembra 2019.

Vir: Uradni list RS

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti