Kako v vrtec v času epidemije COVID-19?

Objavljeno: 13. 5. 2020

Državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je na eni izmed preteklih vladnih novinarskih konferenc pojasnil, da bodo prihodnji teden vrtci odprli svoja vrata za tiste otroke, za katere starši ne bodo zmožni zagotoviti domačega varstva. Starši, ki otrok v ponedeljek ne bodo pripeljali v vrtec, bodo do konca meseca maja opravičeni plačila storitev vrtcev.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (v nadaljnjem besedilu: NIJZ) je v namen zagotovitve varne vrnitve v vrtce, sprejel higienska priporočila, na podlagi katerih želi zagotoviti ustrezno obnašanje in izvajanje ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa. V nadaljevanju vam predstavljamo povzetek priporočil NIJZ.

Izjava staršev pred prihodom otroka

Starši morajo vodstvu vrtca obvezno predhodno sporočiti ponovni prihod otroka. Ob prihodu pa morajo prinesti tudi podpisano izjavo, s katero jamčijo, da (i) njihov otrok v zadnjih 14 dneh ni imel kateregakoli od simptomov bolezni COVID-19 in (ii) v tem času tudi ni bil v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom, ter da (iii) bo v primeru, če se bodo pojavili znaki bolezni COVID-19 ali pa bo potrjena okužba z novim koronavirusom pri osebi, s katero otrok biva v istem gospodinjstvu, otrok ostal doma.

Prihodi in odhodi

Starši morajo ob prihodih in odhodih vzdrževati primerno fizično razdaljo (1,5 do 2 metra) do vzgojiteljice oziroma vzgojitelja, drugih otrok in staršev. Priporočljivo je, da otroka pripelje odrasla oseba iz istega gospodinjstva, pri čemer pa NIJZ uporabo javnega prevoza odsvetuje. Protokol primernega zbiranja in sprejemanja otrok naj bi podrobneje opredelili vrtci.

NIJZ opozarja, naj starši ne vstopajo v prostore vrtcev, če to ni nujno potrebno. V primeru, da je, morajo vstopiti z masko in si ob vstopu razkužiti roke. Starejši otroci se morajo v garderobi sami preobuti in preobleči. Prav tako pa je obvezno za vse otroke, da si takoj, potem ko se preoblečejo in preobujejo, umijejo roke z milom. Razkuževanje rok predšolskih otrok ni priporočljivo, temveč je za njih bolj primerno umivanje z milom in vodo.

Vzgojne skupine

NIJZ predlaga ločitev otrok v manjše vzgojne skupine (v prvi starostni skupini do 8 otrok in v drugi do 10 otrok), ki naj bodo v ločenih prostorih. Vzgojna skupina naj nima stikov z drugimi vzgojnimi skupinami (starši, otroci in vzgojitelji). NIJZ prav tako priporoča več dejavnosti na prostem in podaljšanje časa, ki ga otroci preživljajo zunaj. Otroci naj ne prinašajo igrač, knjig in podobnih predmetov od doma.

Kako ravnati v primeru suma okužbe pri otroku

V primeru, da pri otroku obstajajo simptomi okužbe s koronavirusom, je nujna takojšnja izolacija otroka. O pojavu bolezni morajo biti starši obveščeni takoj. V primeru, da je v kasnejših postopkih okužba potrjena, morajo starši o tem takoj obvestiti vodstvo vrtca. Informacijo mora vodstvo nemudoma posredovati NIJZ, ki uvede epidemiološko preiskavo, katere namen je odkritje izvora okužbe in identifikacija oseb, s katerimi je bil okuženi v fizičnem stiku.

 

Vir: Uradni list RS; Higienska priporočila za vrtce v času epidemije COVID-19, Nacionalni inštitut za javno zdravje. URL: <https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/vrtci_s_prilogami.pdf> (12. 5. 2020).

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti