Kako se pripraviti na obisk davčnega inšpektorja?

Objavljeno: 2. 3. 2016

Računovodja je praviloma tista oseba v podjetju, ki pomeni prvi stik finančne uprave s podjetjem. Nujno je, da računovodja ali druga oseba, ki je zadolžena za dajanje podatkov, pozna svoje obveznosti in pravice v različnih davčnih postopkih, ne glede na to, ali gre zgolj za pridobivanje podatkov s strani finančne uprave, za inšpekcijski nadzor ali za davčno preiskavo.

Praksa kaže, da je vitalnega pomena sodelovanje davčnega zavezanca v ugotovitvenem postopku. Neaktivnost v tem delu je lahko neizmerno draga in utegne imeti nepopravljive posledice. V ugotovitvenem postopku moramo pravočasno podati odgovore in dokazila finančnemu organu.

Zelo pomembni so tudi mejniki pri davčnem inšpekcijskem nadzoru (na primer: pisna seznanitev s strani finančnega organa), prav tako sta za morebitne nadaljnje postopke pomembni pravilna sestavitev pripomb na zapisnik in sestavitev pritožbe. Razmišljati pa moramo tudi o scenariju, ko pride do davčne obveznosti po izdani odločbi. Tudi tukaj mora davčni zavezanec poznati svoje možnosti oziroma pravice pri odlogu davčne obveznosti in pri izrabi instrumentov zavarovanja pri plačilu davčnega dolga.

Posebna znanja so prav tako potrebna za sodelovanje v specifičnem davčnem postopku, in sicer ob cenitvi davčne osnove pri fizični osebi. Priporočamo, da si zavezanci v davčnih postopkih vsekakor poiščejo pomoč ustreznega strokovnjaka.

Pridružite se nam na seminarju Obisk davčnega inšpektorja, katerega vsebina bo koristna za vse, ki vsak dan komunicirajo s finančno upravo (računovodski servisi, računovodje v podjetjih), in prav tako tudi za tiste, ki zastopajo davčne zavezance v različnih postopkih (odvetniki, davčni svetovalci, poslovni svetovalci).

Vir: mag. Dejan Petkovič, davčni svetovalec

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti