Kako je zanesljivo mogoče sabotirati lasten zaposlitveni razgovor

Objavljeno: 3. 2. 2016

Večini med nami se je že zgodilo, da smo, v profesionalnem okolju, naredili kakšno napako ali se nam je primerilo kaj neljubega. Lahko da ste nadrejenega polili z vročo kavo, pozabili na sestanek ali, v mojem primeru, za tri tedne hudo zboleli v dveh dneh potem, ko so vas zaposlili.

Zaposlitveni razgovor je stresen za vsakogar in zato skriva nešteto možnosti za takšne in drugačne napake. Kombinacija adrenalina, stresa in navdušenosti hitro lahko zamegli pamet še tako racionalnemu in pripravljenemu kandidatu.

Napake so nekaj človeškega in večinoma tisti, ki veliko rekrutiramo, kandidatom radi odpuščamo manjše napake, saj se zavedamo, kako težko vam je. V nadaljevanju pa je naštetih nekaj napak, ki jih ne odpustimo, žal pa so vse preveč pogoste.

Mnogo iskalcev zaposlitve je zelo nadarjenih za to, da sabotirajo svoj lasten zaposlitveni razgovor. Pogosto se zgodi, da je delodajalec navdušen nad prijavo kakega iskalca, potem pa je zelo razočaran, ko se s to osebo osebno sreča.

V Sloveniji sta, brez vsakega dvoma, najpogostejši prvi dve napaki na seznamu:

Niste raziskali podjetja

»Hm, katero podjetje je že tole?«

Ko imate možnost postavljati vprašanja, sprašujete stvari, ki so razvidne iz opisa delovnega mesta, ki ga očitno niste niti dobro prebrali. Ko sprašujete, je razvidno, da nimate pojma, kam ste prišli na razgovor.

Natančno si preberite opis delovnega mesta, poglejte si predstavitev podjetja na spletu in oglejte si zadnjih nekaj člankov o delodajalcu.

Izražate negativizem in ne pokažete entuziazma

Ljudje radi sodelujemo z dobrovoljnimi, veselimi in pozitivnimi ljudmi. Nihče ni navdušen nad negativcem in kroničnim jamračem. Ena izmed bolj zanesljivih metod, da dela ne boste dobili, je pritoževanje.

Pogosto se zgodi, da se ljudje med celotnim razgovorom niti enkrat ne nasmehnejo. Bi si vi želeli sodelovati in si deliti pisarno z osebo, ki se zna zgolj mrščiti, pritoževati in ji na splošno po glavi rojijo same temne misli?

Napačno ste se oblekli in uredili

Na razgovor za delovno mesto ste prišli v raztrganih kavbojkah, natikačih in majici, z mastnimi lasmi, pomečkani.

Zamudili ste

Pogosto se zgodi, da tisti kandidat, ki najbolj zamudi, nato na razgovoru na vso moč prepričuje, kako natančen in točen je. Točnost je njegova dobra lastnost! Mar res? To delodajalcu pomeni, da boste vsak dan zamujali na delo. Nihče noče delati s kroničnim, nepoboljšljivim zamudnikom.

Stereotipno odgovarjate na vprašanja

Vaši odgovori na vprašanja naj bodo originalni. Takoj boste naredili dober vtis, če boste znali pošteno in izvirno odgovoriti na prav vsako vprašanje, še posebej na vprašanje o vaših slabostih. Prav tako boste naredili dober vtis, če boste znali odgovore ponazoriti z zgodbami. Zdrava mera humorja tudi ne škodi. Joj, pa nikar ne odgovarjajte v 3. osebi ednine!

Preveč ste prestrašeni

Vaja, vaja, vaja.

Ne držite se teme pogovora

To je zelo pogosto pri zelo ekstrovertiranih kandidatih. Za delovno mesto knjigovodje ga vprašaš, na kateri konto bi knjižil stroške, začne govoriti in ne neha. Običajno razloži vse, od tega, kako se je izgubil, ko je šel na razgovor, do tega, kako krasnega kužka ima, pove vse, samo točnega odgovora na vprašanje ne, četudi ga pozna.

Niste dovolj pozorni

Ne poslušate. Preveč ste osredotočeni nase in na svoje odgovore, tako, da sogovornika ne poslušate dovolj natančno.

Slovnične in tipkarske napake

V vaši prijavi za delo mrgoli slovničnih in tipkarskih napak. Noben delodajalec si ne želi delavca, ki bo v njegovem imenu pošiljal pošto s slabo slovnico ali pa pozabil vključiti črkovalnik, da bi preveril, kje se je zatipkal.

Pozabili ste se zahvaliti

Niste poslali zahvalnega pisma.

Več učinkovitih nasvetov poiščite v priročniku Kako do službe, avtorice mag. Tamare Guzelj.

Vir: Kako do službe, Kako v 7 hitrih korakih priti do dobre zaposlitve, ko ni objavljenih prostih delovnih mest.

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti