Kako do službe?

Objavljeno: 8. 7. 2015

Večina deloiskalcev službo išče na tradicionalen način. Mnogi so obupani, ker so se prijavili že na več kot 100 objavljenih prostih delovnih mest, a niso bili vabljeni na niti en razgovor. Množica je takšnih, ki se vsepovprek prijavljajo na prosta delovna mesta. Težava je v tem, da se delodajalci takšnih kandidatov najbolj otepajo.

Pogosto se ti iskalci dela zaciklajo v tok prijavljanja na najrazličnejša delovna mesta, kar povprek, delodajalci pa jih zavračajo. To ne pelje nikamor, ti ljudje pa so vedno bolj obupani in zato, ker so obupani, dela ne dobijo.

Danes je tako, da če delo hočeš dobiti, moraš točno vedeti, kaj in kje hočeš delati, potem pa se je tega treba lotiti samoiniciativno, proaktivno, predvsem pa s pozitivnim pristopom in entuziazmom. Brez tega je se je danes izjemno težko zaposliti. Je to lahko? Ne, ni lahko, še posebej ni lahko, če je dan za dnem vse kar slišiš beseda “ne”.

Zato sem v priročniku Kako do službe sestavila jasna in preprosta navodila, kako iskati službo proaktivno – kajti takšnih kandidatov si delodajalci najbolj želijo. Knjiga je pravzaprav skupek čisto pratičnih navodil – najprej kje in kako iskati prosta delovna mesta in kako se nanja prijaviti.

Ker pri svojem delu prav vsak dan vidim, da se deloiskalci na zaposlitvenih razgovorih ne znajo ustrezno predstaviti in komunicirati, sem dobršen del knjige posvetila prav temu. Kako ravnati na razgovoru za službo, kako komunicirati, kaj reči, kako se urediti, kako odgovarjati na vprašanja ipd. V priročniku je navedenih veliko morebitnih vprašanj, ki jih delodajalec lahko postavi kandidatu, hkrati pa sem navedla tudi ustrezne odgovore na težka vprašanja.

Poleg tega je opisano še, kako lahko kandidat čim bolj sam poskrbi za to, da bo razgovor tekel v njegovo prid, četudi morda tisti, ki vodi razgovor, ni vešč zaposlovanja. Vem, da ni pošteno, da mora kandidat sam poskrbeti za to, da bo razgovor tekel gladko, a se žal to vse prepogosto dogaja, posebej pri delodajalcih, ki nimajo kadrovske službe. Mnogi delodajalci, ki danes zaposlujejo, predvsem mala in srednje velika podjetja, nimajo kadrovske službe in posledično nimajo potrebnih znanj za vodenje zaposlitvenih razgovorov. Zato je od kandidata odvisno, ali bo znal razgovor usmeriti tako, da bo službo tudi dobil.

Do službe, še posebej do dobre službe, ni preprosto priti – treba jo je znati poiskati in dobiti. Priročnik res deluje – po podatkih, ki jih imam sama, se je do zdaj z njegovo pomočjo zaposlilo že kar lepo število deloiskalcev.

mag. Tamara Guzelj, vodja kadrovske agencije Partner Consulting

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti