Kaj sodba Sodišča EU pomeni za spletne strani?

Objavljeno: 4. 9. 2019

Sodišče EU je pred kratkim v eni od svojih sodb ugotovilo, da je lastnik spletne strani že zgolj s tem, da je namestil in omogočil vtičnik Facebook za všečkanje, postal skupni upravljavec skupaj s Facebook-om. To v zelo zanimivo situacijo postavlja vse lastnike spletnih strani, ki imajo na svoji strani omogočen Facebook-ov vtičnik, posledično pa odločitev velja tudi za vse druge oblike posredovanja osebnih podatkov (denimo IP naslov) tretjim osebam. Kot je možno sklepati iz sodbe, je za takšno obdelavo treba dobiti osebno privolitev obiskovalca spletnih strani.

Če torej vzamemo kot predpostavko, da je za tovrstno obdelavo potrebna osebna privolitev, potem v skladu z določili GDPR, da mora biti privolitev prostovoljna in da je ni dovoljeno pogojevati s storitvijo, pridemo v zanimivo situacijo: obiskovalca spletne strani ne smemo siliti v privolitev, po drugi strani pa brez njegove privolitve ne smemo denimo IP naslova in brskalnika, ki ga obiskovalec uporablja, »posredovati« CDN (Content Delivery Network – sistem za hitro prikazovanje slik in druge vsebine spletne strani) ponudniku, kar posledično pomeni, da mu vsebine spletne strani ne moremo prikazati. S tem se ujamemo v zanko 22, na katero sodišče pri svojem odločanju očitno ni pomislilo.

Želite izvedeti več o varstvu osebnih podatkov? Potem se nam pridružite na strokovnem usposabljanju za Strokovnjaka za varstvo osebnih podatkov, in sicer 16. septembra 2019! 

Vir: Klemen Kraigher Mišič, direktor Info hiše d.o.o.

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti