Elektronska oddaja ponudb v javnih naročilih obvezna po 1. aprilu 2018

Objavljeno: 28. 2. 2018

Ne, to ni prvoaprilska šala; razen v izjemnih primerih bodo naročniki morali po 1. aprilu 2018 zagotoviti elektronski prejem ponudb v javnih naročilih.

Vabimo vas na seminar, na katerem boste izvedeli, kako spremenjene postopke najenostavneje vpeljete v svojo organizacijo javnega naročanja. Namenjen je naročnikom, ki izvajajo javna naročila, in tudi ponudnikom, ki bodo morali oddajati elektronske ponudbe v postopkih javnega naročanja. 

S 1. aprilom 2018 bodo javna naročila postala v celoti elektronska. Določeni deli postopkov javnih naročil pri večini naročnikov že sedaj potekajo elektronsko (tako na primer imajo pogosto naročniki elektronsko urejen notranji tok dokumentov, objave javnih naročil so elektronske, razpisna dokumentacija ter vse spremembe in dodatna pojasnila že danes potekajo v celoti elektronsko, prenekateri naročnik pa poleg pisne ponudbe zahteva tudi elektronsko verzijo celotne ali le dela ponudbe (npr. predračun) na USB-ključku). Po novem bodo oddaja ponudbe ter tudi poznejše dopolnitve in pojasnila potekali v celoti elektronsko, razen v primeru nekaterih izjem.

Ključne dileme:

Kako zagotoviti sistem, ki bo omogočal varno elektronsko oddajo ponudb?

Kaj se bo zgodilo, če naročnik vztraja pri oddaji pisne ponudbe, ter kdaj je ta upravičena?

Kako lahko ponudniki elektronsko oddajo finančno zavarovanje, npr. menico?

Ali elektronski podpisi preprečujejo predčasen vpogled v oddane elektronske ponudbe?

Navedeno za večino naročnikov bolj kot za ponudnike predstavlja velik izziv, saj vpliva na njihove uveljavljene postopke javnega naročanja. Večina naročnikov ne bo želela spreminjati svojih preizkušenih dobrih praks naročanja (od njihove standardne razpisne dokumentacije, toka dokumentov znotraj organizacije itn.) z uvajanjem novih celovitih sistemov za podporo postopkom, temveč bo želela zgolj zadostiti zakonskim zahtevam, na seminarju pa bomo predstavili, kaj vse je treba spremeniti in kako to najlažje storiti.

Vir: Mag. Uroš Škufca

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti