Dobro je vedeti: Prekrški v javnem naročanju

Objavljeno: 29. 11. 2018

Javna naročila so zapleten postopek, v katerem prihaja tudi do kršitev, zato je za udeležence v javnih naročilih priporočljivo, da poznajo pravila, odgovornost, posledice kršitev ter pravne možnosti, ki so na voljo, če se znajdejo v prekrškovnem postopku. Na seminarju, ki bo 30. 1. 2019, boste s pomočjo strokovnjakinj s pravnega področja spoznali osnove postopka o prekršku, možne sankcije ter njihove posledice.

Prekrški? Tudi v javnem naročanju?

Da, prav ste slišali. Javna naročila so zapleten sklop pravil, s katerimi se urejajo obvezna ravnanja naročnikov in gospodarskih subjektov, da bi bila spoštovana temeljna načela javnega naročanja in bi se preprečile negativne ali nezaželene posledice. Nekatera ravnanja so takšne narave, da jih je zakonodajalec v primeru kršitev ali opustitev zaradi njihove teže in pomembnosti uvrstil med kazenske določbe in predvidel dodatno sankcioniranje s prekrškovno odgovornostjo. Vsi udeleženci v javnih naročilih bi se morali zavedati, katera ravnanja lahko povzročijo ali predstavljajo najpogostejše tveganje za prekrškovno odgovornost ter kakšne posledice jih lahko zato doletijo. Če pa pride do takšnih ravnanj in je postopek o prekršku sprožen, pa je dobro poznati pravila tega postopka in pravne možnosti, ki so na voljo. Z zavedanjem tovrstnih ravnanj in posledic lahko pripomoremo k bolj zakonitemu in učinkovitemu javnemu naročanju, saj namen sankcij ni le represija, ampak tudi preventiva.

V ta namen bomo na seminarju spoznali osnove postopka o prekršku, ki se vodi pred Državno revizijsko komisijo in sodišči, ter posebna pravila o prekrškovni odgovornosti pravnih in odgovornih oseb, urejena s sistemskim Zakonom o prekrških. Predstavljene bodo sankcije, ki se lahko izrečejo za prekrške v javnem naročanju, ter kakšne so posledice njihovega izreka, iz prakse pa prikazani najpogosteje obravnavani prekrški.

Več o seminarju si lahko preberete tukaj. 

Avtorica: mag. Zlata Jerman, Višja svetovalka Državne revizijske komisije

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti