Dnevi gradbenega prava odgovarjajo na vaša vprašanja

Objavljeno: 24. 9. 2018

Na kakšen način izpolniti pogoje, ki jih od izvajalcev, projektantov in nadzornikov po novem zahtevajo investitorji? Medtem ko sta zahtevi po zaposlitvi vodje del in vodje gradnje korak k dobri poslovni praksi, pa se investitorjem in izvajalcem odpirajo številna vprašanja, na katera bodo odgovorili strokovnjaki na 4. Dnevih gradbenega prava.

Vodja del in vodja gradnje po novi gradbeni zakonodaji

Po začetku veljavnosti novega gradbenega trojčka se v praksi pojavljajo številna vprašanja izvajalcev, projektantov, nadzornikov in tudi investitorjev. Srečujejo se s težavami pri izpolnjevanju novih pogojev, ki jih določa GZ in ki jih posledično od njih zahtevajo investitorji. Pogoj, ki ga za izvajalce, ki želijo opravljati dejavnost, določa prvi odstavek 14. člena GZ, in sicer, da mora imeti sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas ali za krajši delovni čas v posebnih primerih z najmanj enim delavcem, ki izpolnjuje pogoje za vodjo del, zaradi dveletnega prehodnega obdobja niti ni tako problematičen, bolj je problematična zaposlitev vodje del (bivšega odgovornega vodje del).

Poznati pa je treba razliko med vodjo del in vodjo gradnje, ki je bivši odgovorni vodja gradbišča. Zaposlitev vodje gradnje (sicer opredeljena v zadnjem odstavku 14. člena GZ) ni povezana s pogoji za opravljanje dejavnosti in ni vezana na nikakršno prehodno obdobje. Obveznost zaposlitve vodje gradnje velja od 1. junija 2018 dalje, s to zahtevo pa je zakonodajalec odpravil dolgoletno anomalijo, ki je vladala na gradbenem trgu, ko izvajalci niso imeli na voljo lastnega kadra, zaradi česar so si sposojali kader, ki je navidezno izpolnjeval pogoje naročnika, potem pa s tem kadrom niso izvajali gradbenih del oziroma je bil kader na voljo zgolj na »papirju«. Zahteva zakonodajalca je zato smiselna, logična in sama po sebi umevna, saj je pretekla praksa močno odstopala od dobre poslovne prakse.

Pridružite se nam na letošnjih 4. Dnevih gradbenega prava, kjer bodo podrobno obravnavane spremembe za vse udeležence pri gradnji, ki jih je prinesla nova gradbena zakonodaja. Poleg novosti gradbene zakonodaje bomo precej časa namenili tudi drugim perečim vprašanjem, ki se pri izvajanju gradnje pojavljajo. Tradicionalno je kongres gradbenega prava namreč zasnovan tako, da vprašanj ne odpira, temveč odgovarja nanje. V okviru vsake sekcije bo precej časa na voljo tudi za razjasnjevanje spornih situacij iz prakse, med drugim tudi takšnih, ki se neposredno ne dotikajo obravnavanih tem.

Več o dogodku dgp.uradni-list.si.

Avtorica: Maja Prebil, odvetnica v Odvetniški družbi Potočnik in Prebil o. p., d. o. o.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti