Ali so javna naročila vse večja poslovna priložnost tudi za mala in srednje velika podjetja?

Objavljeno: 16. 9. 2015

Javni sektor z javnimi naročili ustvarja pomembne poslovne in razvojne priložnosti. To še posebno velja za mala in srednje velika podjetja, v katerih lahko tudi najmanjši projekti pomembno pripomorejo k njihovi dolgoročni poslovni rasti. Ker je to lahko dobra spodbuda za gospodarsko rast, pa morajo tudi vlade vse bolj razmišljati o njihovem vključevanju v javno naročanje.

Veliko malih in srednje velikih podjetij se je v preteklosti izogibalo javnim naročilom. V pripravo naročil so vlagala veliko časa, energije in sredstev, toda le redka podjetja so bila pri tem zares uspešna. S spremembami glede nižjih zahtev in skrajšanih rokov izvedbe plačil bi mala in srednje velika podjetja v procesu javnega naročanja lahko postala veliko bolj konkurenčna.

Z novo evropsko zakonodajo o javnih naročilih se bodo nekatere stvari korenito spremenile. Ne samo da javni sektor pri pripravi naročil vse bolj razmišlja o vključevanju malih in srednje velikih podjetij, tudi tehnologija je močno poenostavila in pocenila procese, zaradi česar podjetja lahko veliko laže izpolnjujejo postavljene zahteve.
Prav tako bodo morala podjetja tudi sama spoznati, da se na področju javnih naročil odpira vse več poslovnih priložnosti. Ugotoviti morajo, kako njihove dejavnosti lahko pripomorejo k boljši izvedbi del ter kako se ustrezno pripraviti in oddati ponudbo.

Vsak mesec približno 600 novih javnih naročil

Potrebe po javnih naročilih so vse večje in vse bolj razpršene, zato javni sektor potrebuje tudi bolj dinamične, manj centralizirane in stroškovno veliko bolj učinkovite dobavitelje.

V Sloveniji je vsak mesec razpisanih približno 600 novih javnih naročil za oddajo ponudb, pri tem pa je tudi vse več panog, za katere se na prvi pogled morda zdi, da v postopku javnih naročil niso najbolj zastopane, kot na primer finančne in zavarovalniške storitve, storitve popravil in vzdrževanja ali storitve v zvezi z odplakami, odpadki, čiščenjem in okoljem, čeprav skupaj dosegajo kar desetino vseh letnih razpisov.

Javna naročila so bistvenega pomena za zagotavljanje visoke in trajnostne gospodarske rasti, še zlasti pa lahko vplivajo na rast in razvoj malih in srednje velikih podjetij. Podjetja jih lahko uporabijo kot poslovne alternative, ki jim dolgoročno lahko pomagajo ohranjati stik s konkurenco ali spodbujajo njihov razvoj. Po tej poti v podjetjih tudi pospešijo in spodbudijo svojo rast ter odpirajo nova delovna mesta.

Kako se mala in srednja podjetja lahko prijavijo na aktualna javna naročila?

Kako naj pristopijo k javnim naročilom?

Samo za vas, smo pripravili nekaj napotkov ABC javnega naročanja, ki si jih lahko prenesete in se pobliže seznanite s postopkom.

Vir: Ul info tok, Suzana Konovič

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti