Absentizem in prezentizem na delovnem mestu

Objavljeno: 17. 2. 2016

Prater in Smith (2011) pišeta, da se morajo sodobni delodajalci naučiti, kako učinkovito obvladovati dva pojava: prezentizem na delovnem mestu, ki je pojav, ko zaposleni pridejo na delo, čeprav so bolni, poškodovani ali drugače nesposobni za opravljanje dela, in absentizem, ki je pojav, ko je delavec odsoten, čeprav delodajalec upravičeno pričakuje, da bo prisoten in bo delal.

Avtorja navajata, da pojava povzročata gospodarstvu milijardno izgubo (leta 2010 v ZDA za več kot 300 milijard ameriških dolarjev izgube) in da je prezentizem večji kot absentizem.

Tako absentizem kot prezentizem sta kompleksna pojava, s številnimi različnimi vzroki nastanka. Vsak zaposleni ima svoje razloge (lenoba, osebne težave, družinske obveznosti), vzroki so tudi na strani organizacije (stres, klima, frustracije, kaos, spremembe, odpuščanje, neuravnoteženi cilji, organizacijska pravičnost), v okolju (okolje lahko spodbuja tako vedenje) in tudi v menedžerju (slabo vodenje, agresivno vedenje, uporaba moči).

Avtorja opozarjata, da je to, ko del organizacije ne dela dobro ali ne deluje dobro, alarm, da nekaj ni v redu, hkrati pa je to tudi posledica nepravilnega delovanja nekega dela v organizaciji. Če želimo obvladovati absentizem in prezentizem, moramo prepoznati signale, ugotoviti, kaj v organizaciji ne deluje, in to odpraviti.  

Kako torej zmanjšati absentizem in posledice absentizma za podjetje? Pridružite se nam na seminarju, ki bo 10. marca 2016 v dvorani Uradnega lista Republike Slovenije. Glavni temi seminarja bosta vprašanji, kako se sistemsko lotiti obvladovanja absentizma in kako ukrepati ob zlorabi pravice do bolniške odsotnosti.

Seminar je namenjen vsem, ki se ukvarjajo z vodenjem zaposlenih, s kadrovskim in pravnim področjem ter področjema varnosti v organizacijah ter zdravja in varnosti pri delu, prav tako pa tudi tistim, ki jih ta problematika še posebej zanima.

Vir: mag. Peter Dular

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti