Bo štiridnevni delovnik lahko postal realnost tudi v Evropi?

Objavljeno: 7. 1. 2020

V zadnjem letu smo preko svetovnih medijev lahko zasledili podatke, kako nekatere mednarodne korporacije poskusno uvajajo štiridnevni delovnik v svoja poslovna okolja. Do zelo zanimivih rezultatov so prišli denimo v podjetju Microsoft na Japonskem, hkrati je to trenutno zelo aktualna tema na Finskem. Kako daleč pa smo Slovenci?

Svetovno znan primer Microsofta

O napredni ideji štiridnevnega delovnika smo lahko iz svetovnih medijev slišali že kar nekaj. Najodmevnejša informacija o tej temi je bila povezana predvsem s podjetjem Microsoft na Japonskem. Avgusta lansko leto je omenjeno podjetje za dva meseca uvedlo poskusno dobo 4-dnevnega delovnika, pri čemer so vsem 2300 zaposlenim omogočili dela proste petke, hkrati pa jim niso znižali plač. Analize so pokazale, da so bili v krajšem delovnem tednu zaposleni učinkovitejši na sestankih, bolj srečni – zrasla pa je tudi produktivnost za približno 40 odstotkov. Po poročanju svetovnih medijev naj bi se v podjetju tudi znižala poraba elektrike in papirja, prav tako pa se je odsotnost zaposlenih z dela zmanjšala za 25 odstotkov.

Napredne ideje nove finske vlade

Ideje o štiridnevnem delovniku pa se vedno bolj pojavljajo tudi v Evropi. Ob začetku leta je s svojo izjavo močno presenetila novo izvoljena 34-letna finska predsednica vlade, ki je predstavila načrte za uvedbo 4-dnevnega delovnika, pri čemer bi posamezni delovni dan štel zgolj 6 ur. Ukrep utemeljuje predvsem z željo, da bi delavke in delavci namenili več časa svojim družinam in hobijem. Ali bo ukrep zares uveden, pa za zdaj še ni znano.

Ali bi bil takšen ukrep možen tudi v Sloveniji

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 143. členu omenja polni delovni čas, ki ne sme biti daljši od 40 ur tedensko, hkrati pa ne krajši kot 36 ur na teden. To pomeni, da ideja o 4-dnevnem delovniku, ki bi obsegal 6 ur dnevno, ni skladna s trenutno delovnopravno ureditvijo. V Sloveniji so mediji sicer pred približno letom dni poročali o slovenskem podjetju, ki se ukvarja z izdelavo nadstandardnega pohištva, v katerem so uvedli 6-urni delovnik. Pravijo, da so zaposleni bolj spočiti, učinkovitost pa naj bi bila enaka kot pri 8-urnem delovniku, pri čemer prejemajo enake plače (vključno s plačanimi prispevki).

 

Vir: Uradni list

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti