4 napačna mnenja o poslovni angleščini

Objavljeno: 22. 6. 2016

1. »Najprej se moram naučiti dobre splošne angleščine, šele nato lahko napredujem na poslovno.«

Mnogi si tečaje poslovne angleščine predstavljajo kot izobraževanje na stopnji, za katero (še) nimajo dovolj dobre podlage ali jezikovnega znanja. In ravno to dogmo je treba najprej ovreči.

Tudi pri učenju poslovnega jezika lahko začnemo na kateri koli stopnji znanja, saj so taki jezikovni treningi običajno prilagojeni potrebam udeležencev. Posvetimo se spretnostim, ki jih potrebujejo pri službenih obveznostih: prezentacijam, sestankom, korespondenci itd.

 

2. »Izboljšav v angleščini ne potrebujemo, danes se v poslovnem svetu govori 'globish'.«

Za tiste, ki ne poznate izraza, »globish« je jezik poslovnega sveta in stroke, nekakšna lingua franca, ki temelji na poenostavljeni angleščini, mnogi pa z razlogom dvomijo, ali je to sploh še angleščina.

Zagotovo pa je močno komunikacijsko orodje z omejenim besednjakom, ki tolerira tudi nestandardno slovnico. Prav tako je dejstvo, da je tudi takšne vrste izražanje omejeno, da se napake ne odpravljajo in da obstaja velika nevarnost, da nas sogovornik narobe razume, če se oklepamo napak samo zato, ker »vsi tako govorijo«.

3. »Pri taki količini dela in delovnem tempu ne najdem časa zase, kaj šele, da bi sedel v učilnici in se učil.«

Najbolj zgrešena predpostavka. Res je, da je učinkovito upravljanje s časom izziv in da imamo v sodobnem ritmu življenja čas vsi zelo skopo odmerjen. Pomisliti pa moramo na nekaj drugega. Učenje jezika še zdaleč ne sodi samo v učilnico, a res je, da moramo zanj sami najti začetno notranjo motivacijo.

Veliko zunanje motivacije pa lahko dobimo tudi na tečaju, na katerem lahko skupaj najdemo sto in en način in pot, kako osvojiti znanje jezika s sodobnejšimi metodami in na zabaven način.

4. »Bojim se delati napake, ne verjamem, da lahko moje izražanje postane bolj tekoče.«

Navade, ki jih je nujno treba opustiti, ko se učimo jezika, so strah pred napakami, pretirana samokritičnost in negativen odnos. Res pa je, da se rast in učenje začneta, ko izstopimo iz svoje cone ugodja.

Vir: Darija Mežnar Steklasa, prof. angl. in slov. jezika

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti