Oporoka

Kratki napotki, kako pripraviti oporoko, 1. ponatis
Avtor/ji: Marta Dominika Jelačin
Koda: 101388
Leto izdaje: 2011
Založba: Uradni list RS
Format: 11,5 x 16,5 cm
Vezava: trda
Št. strani: 72
ISBN: 978-961-204-465-7
Ocena:
Cena: 25,00 €

Oporoka je v predpisani pismeni obliki podana izjava volje, s katero zapustnik razpolaga s svojim premoženjem za primer smrti. Med drugim oporoko napišemo takrat, ko bi premoženje radi zapustili komu, ki po sorodstvenem dednem redu ne bi dedoval, denimo prijatelju, pastorki ali dobrodelni organizaciji. 

Knjigo Oporoka, s podnaslovom Kratki napotki, kako pripraviti oporoko, je avtorica Marta Dominika Jelačin zasnovala izrazito praktično in nasvetno. Na kratko je povzela odgovore na vprašanja, kaj je oporoka, zakaj je pomembno, da sestavimo oporoko, in kdaj naj človek napiše oporoko. Pri tem opozarja na prednosti, ki jih prinaša oporoka, pa tudi na obveznosti tistega, ki prevzame dediščino: hkrati prevzame tudi zapustnikove dolgove, posojila in hipoteke v obsegu podedovanega premoženja, zaradi česar se dediščini lahko tudi odpove.

Avtorica v knjigi piše še o izročilni pogodbi, pogodbi o dosmrtnem preživljanju in ženitni pogodbi, poleg tega so v njej zlasti dobrodošli vzorci besedil za različne vrste oporok in zgledi volil.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost