Komentar Obligacijskega zakonika (OZ) – splošni del

Avtor/ji: dr. Ambrož Cvahte, dr. Matija Damjan, dr. Mile Dolenc, dr. Andreja Fakin, dr. Miha Juhart, dr. Karmen Lutman, dr. Damjan Možina, dr. Petra Weingerl, dr. Nina Zupan
Koda: 102847
Leto izdaje: 2024, 2025
Založba: Uradni list RS
Urednik: dr. Damjan Možina
Format: 17 x 24 cm
Vezava: trda
ISBN: 978-961-204-723-8

Izšla je že 1. knjiga. Druga in tretja knjiga bosta izšli v l. 2024 in 2025.

O knjigi

V založbi Uradni list RS pripravljamo izdajo komentarja splošnega dela Obligacijskega zakonika (OZ), urednika dr. Damjana Možine in skupine avtorjev. Komplet treh knjig bo obsegal poglobljen in sistemski komentar 434 členov splošnega dela OZ in bo prvo takšno delo po skoraj dvajsetih letih. 

Gre za sodobno zasnovan komentar, ki upošteva pomembne spremembe, ki jih je odtlej doživelo obligacijsko pravo. Povečal se je pomen sodne prakse, ki je do mnogih vprašanj zavzela nova stališča. Na številne določbe OZ je vplivalo tudi pravo EU, zlasti skozi specialne predpise, kot npr. ZPOMZO-1, ZPreZP-1, ZVPot in ZPotK-2.

Komentar sistematično obravnava sodno prakso in opozarja na pravo EU ter specialne ureditve. Njegova osnovna usmeritev je praktična. Bralcu omogoča razumljivo in strukturirano predstavitev pravnih pravil, opozarja na dileme pri njihovi uporabi in ponudi smernice za njihovo reševanje. Hkrati so pri posameznih institutih predstavljeni tudi osnovni teoretični koncepti; navedena je ključna literatura ter osnovni podatki o zgodovinskem in primerjalnopravnem kontekstu določb.

Obligacijski zakonik je eden ključnih predpisov slovenskega civilnega in gospodarskega prava ter je relevanten za številna pravna področja. Njegov splošni del obsega pravila o sklepanju, veljavnosti, izpolnjevanju, kršitvah ter prenehanju pogodb in enostranskih pravnih poslov, o nastanku in vsebini nepogodbenih odškodninskih razmerij (deliktov) ter o neupravičeni obogatitvi in poslovodstvu brez naročila. Številna pravila OZ se v odsotnosti civilnega kodeksa uporabljajo tudi kot splošni del civilnega prava. Sem sodijo nekateri praktično zelo pomembni problemski sklopi, kot je npr. zastaranje zahtevkov.

 

O uredniku

Dr. Damjan Možina je profesor civilnega in gospodarskega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Študiral je v Ljubljani in Berlinu. Večkrat se je izpopolnjeval na Inštitutu Max Planck za tuje in mednarodno zasebno pravo v Hamburgu. Bil je štipendist Ustanove Alexandra von Humboldta. Redno objavlja doma in v tujini. Težišče njegovega raziskovalnega dela je obligacijsko pravo, ukvarja pa se tudi z evropskim zasebnim pravom, pravom odškodninske odgovornosti države ter z drugimi pravnimi področji.

Intervju

Dr. Mile Dolenc, upokojeni vrhovni sodnik svétnik, ni le eden najodličnejših poznavalcev obligacijskega prava, je tudi krasen sogovornik z izjemno širino in ponosni smo, da je eden naših avtorjev komentarja Obligacijskega zakonika. V intervjuju je govora o razvoju obligacijskega prava, menjavi generacij, sodniškemu delu, potencialu umetne inteligence in še o čem.

Preostale dele intervjuja si lahko ogledate tukaj.
AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti