Zdravstveno pravo

Avtor/ji: doc. dr. Katja Triller Vrtovec
Koda: 102397
Leto izdaje: 2019
Založba: Uradni list RS
Format: 165 x 235 mm
Vezava: trda
Št. strani: 296
ISBN: 978-961-204-657-6
Ocena:

Pri nakupu te knjige imate študenti poseben - 29,23 -odstotni popust. Popust v ceni še ni obračunan. Kar morate storiti, je, da v postopku zaključka nakupa naložite sken ali sliko potrdila o šolanju ali študentske izkaznice in zaključite nakup. Po pregledu veljavnosti potrdila o vpisu ali študentske izkaznice vam pošljemo prilagojeno ponudbo s študentskim popustom.

Študentski
popust
-- 29,23 %
Zdravstveno pravo Prelistaj knjigo Recenzija knjige
Cena: 64,50 €

Knjiga Zdravstveno pravo doc. dr. Katje Triller Vrtovec je prva slovenska zaokrožena monografija, ki obravnava vedno bolj perečo problematiko obstoječe zdravstvene ureditve.

Knjiga opozarja na pomanjkljivosti in odprta ustavnopravna vprašanja štirih temeljnih zakonov s področja zdravstva (Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, Zakon o zdravstveni dejavnosti, Zakon o zdravniški službi in Zakon o pacientovih pravicah), ki jih postavi v kontekst sekundarne zakonodaje Evropske unije (zlasti Uredbe 883/04 o koordinaciji sistemov socialne varnosti in Direktive 2011/24/EU o uveljavljanju pravic pacientov pri čezmejnem zdravstvenem varstvu), sodne prakse Sodišča Evropske unije, Ustavnega sodišča Republike Slovenije in rednih sodišč, podzakonskih predpisov Ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Splošnega dogovora v zdravstvu ter tuje in domače strokovne literature.

Prvi del knjige prikazuje subjekte v zdravstvenem pravu. To so pacienti, zdravniki in drugi zdravstveni delavci, izvajalci zdravstvene dejavnosti, nosilci oblasti in strokovna telesa. Pojasni tudi predmet zdravstvenega prava, ki vključuje zdravstveno varstvo, zdravstveno dejavnost, zdravstvene storitve in zdravniško službo.

Drugi del predstavlja jedro knjige. Izhaja iz ustavne pravice do zdravstvenega varstva. Ta del najprej predstavi zakonske ukrepe za zagotavljanje kakovostnega izvajanja zdravstvene dejavnosti ter za zagotavljanje časovne, cenovne, krajevne, jezikovne in informacijske dostopnosti do zdravstvenih storitev. Zaključi se s predstavitvijo različnih oblik nadzora nad izvajalci zdravstvene dejavnosti.

Tretji del vsebuje sintezo najpomembnejših ugotovitev. Začne se z razlogi za okrnjenost dostopa do zdravstvenih storitev, nadaljuje pa s konkretnimi predlogi za izboljšanje zakonske ureditve zdravstvenega varstva v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, Zakonu o zdravstveni dejavnosti in Zakonu o zdravniški službi. Predloge črpa iz sistemske ureditve pravnih institutov (koncesija za opravljanje javne zdravstvene službe), primerjalnopravne ureditve v drugih državah članicah Evropske unije (delitev na javno in zasebno zdravstvo, delitev med nosilci zdravstvenega zavarovanja in izvajalci zdravstvene dejavnosti) in zgodovinske ureditve zdravstva (razumevanje delitve pristojnosti in financiranja med Ministrstvom za zdravje in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije).

Knjiga je bogat vir informacij o pravni ureditvi zdravstva v Sloveniji. Kot taka je namenjena širokemu krogu bralcev, ki vključuje tako pravne strokovnjake (odvetnike, sodnike, pravne službe pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in tudi študente prava) kot tudi prava nevešče bralce, med katerimi so pacienti, zdravniki in zdravstveni delavci. Zlasti pa bi morala biti obvezno čtivo za vse, ki se ukvarjajo z reformo zdravstva (državni organi in institucije na področju zdravstva). Vsebuje namreč dovolj idej in izhodišč za dograditev oziroma prenovitev obstoječega zdravstvenega sistema.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti