Zakon o zemljiški knjigi (ZZK-1)

Uvodna pojasnila in stvarno kazalo: prof. dr. Matjaž Tratnik in prof. dr. Renato Vrenčur
neuradno prečiščeno besedilo, 3. spremenjena in dopolnjena izdaja
Koda: 102286
Leto izdaje: 2018
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 380
ISBN: 978-961-204-645-3
Ocena:
Cena: 56,00 €
Akcijska cena: 19,00 €

Zakon o zemljiški knjigi (ZZK-1) je poleg Stvarnopravnega zakonika (SPZ) eden od temeljnih predpisov stvarnega prava.

Zemljiška knjiga, ki je bila v našem pravnem prostoru dolgo časa zanemarjena, pa postopoma pridobiva mesto in vlogo, ki ji v urejenem sistemu nepremičninskega prava pripadata. Uvodna pojasnila k ZZK-1 sta avtorja zasnovala tako, da podajata strnjen vpogled v sistem našega zemljiškoknjižnega prava. Pri tem je poudarek na spremembah, ki jih je prinesla novela ZZK-1C, s katero se je spremenila približno tretjina celotnega zakona. Vključena je novela ZZK-1D, ki je stopila v veljavo 9. decembra 2017, prav tako pa tudi spremembe na podlagi drugih zakonov (Zakona o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin in Zakona o državnem odvetništvu).

Poglavitna novost v primerjavi z drugo izdajo tega dela pa je sistematičen pregled sodne prakse po poglavjih in posameznih določbah ZZK-1. Zbrana je sodna praksa od leta 2011 dalje. Judikati so večinoma podani v obliki razširjenih jeder, ki sta jih avtorja Uvodnih pojasnil »izrezala« iz utemeljitev posameznih odločb.

Knjiga je namenjena pravnikom, ki se ukvarjajo z nepremičninami, notarjem, odvetnikom, državnemu pravobranilstvu, sodnikom, zastopnikom predlagateljev, geodetom, gradbenim inženirjem, občinam, kupcem nepremičnin, nepremičninskim agencijam ter vsem pravnim in fizičnim osebam, ki jih zanima področje nepremičnin.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti