Zakon o zemljiški knjigi (ZZK-1)

Uvodna pojasnila in stvarno kazalo: prof. dr. Matjaž Tratnik in prof. dr. Renato Vrenčur
neuradno prečiščeno besedilo, 3. spremenjena in dopolnjena izdaja
Koda: 102286
Leto izdaje: 2018
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 380
ISBN: 978-961-204-645-3
Ocena:
Cena: 56,00 €

Zakon o zemljiški knjigi (ZZK-1) je poleg Stvarnopravnega zakonika (SPZ) eden od temeljnih predpisov stvarnega prava.

Zemljiška knjiga, ki je bila v našem pravnem prostoru dolgo časa zanemarjena, pa postopoma pridobiva mesto in vlogo, ki ji v urejenem sistemu nepremičninskega prava pripadata. Uvodna pojasnila k ZZK-1 sta avtorja zasnovala tako, da podajata strnjen vpogled v sistem našega zemljiškoknjižnega prava. Pri tem je poudarek na spremembah, ki jih je prinesla novela ZZK-1C, s katero se je spremenila približno tretjina celotnega zakona. Vključena je novela ZZK-1D, ki je stopila v veljavo 9. decembra 2017, prav tako pa tudi spremembe na podlagi drugih zakonov (Zakona o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin in Zakona o državnem odvetništvu).

Poglavitna novost v primerjavi z drugo izdajo tega dela pa je sistematičen pregled sodne prakse po poglavjih in posameznih določbah ZZK-1. Zbrana je sodna praksa od leta 2011 dalje. Judikati so večinoma podani v obliki razširjenih jeder, ki sta jih avtorja Uvodnih pojasnil »izrezala« iz utemeljitev posameznih odločb.

Knjiga je namenjena pravnikom, ki se ukvarjajo z nepremičninami, notarjem, odvetnikom, državnemu pravobranilstvu, sodnikom, zastopnikom predlagateljev, geodetom, gradbenim inženirjem, občinam, kupcem nepremičnin, nepremičninskim agencijam ter vsem pravnim in fizičnim osebam, ki jih zanima področje nepremičnin.

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost