Kazenski zakonik (KZ-1)

neuradno prečiščeno besedilo z uvodnimi pojasnili k novelam KZ-1E, KZ-1F, KZ-1G in KZ-1H Matjaža Ambroža ter stvarnim kazalom Janeza Topliška in Sabine Zgaga Markelj
Koda: 102724
Leto izdaje: 2021
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 368
ISBN: 978-961-204-683-5
Ocena:
Artikla ni več v prodaji.

Novela KZ-1H prinaša dopolnitve in spremembe poglavja o kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost. Tradicionalni model prisile, v skladu s katerim je za obstoj kaznivega dejanja pri odraslih za upiranje sposobnih žrtvah potrebno, da je storilec uporabil silo ali grožnje, je nadomeščen z modelom soglasja. V skladu s slednjim je lahko kaznivo dejanje podano že v primeru spolnih ravnanj, ki niso bila sporazumna, morebitna uporaba sile ali groženj pa je postala kvalifikatorna okoliščina. Sprememba ni slovenska posebnost, marveč je del trenda, ki ga lahko spremljamo tudi v drugih državah.

V času priprave novele je bilo največ medijske pozornosti namenjene načelnemu vprašanju, kako model soglasja preliti v zakonsko besedilo (model veta ali model afirmativnega soglasja). Dilema je dobila status prestižnega vprašanja, v teh okoliščinah pa so ostala zanemarjena nekatera druga, praktična vprašanja, ki jih prehod na model soglasja odpira.

S tem ko sporazumnost spolnega ravnanja postane nosilni steber poglavja, je treba koncept soglasja opredeliti natančneje. Gre predvsem za vprašanje, v katerih okoliščinah soglasje, ki je bilo sicer tako ali drugače izraženo, ni pravno veljavno. Zakonske spremembe bodo nadalje v pravosodni praksi v nekaterih primerih odpirale vprašanje, kako je neko spolno ravnanje treba kvalificirati. Mogoči bodo namreč položaji, ko bo neko ravnanje izpolnjevalo tako znake novih izvršitvenih oblik iz 170. oziroma 171. člena kot že doslej obstoječih kaznivih dejanj po 172. in 173. členu.

Ker ta vprašanja ob pripravi zakonskih sprememb niso bila obširneje tematizirana, jim uvodna pojasnila namenjajo nekoliko več pozornosti.

Z mislijo na večjo praktičnost (vse na enem mestu) so v knjigi ohranjena tudi uvodna pojasnila k novelam KZ-1G, KZ-1F in KZ-1E.


Avtor uvodnih pojasnil k zakonu

Dr. Matjaž Ambrož je profesor kazenskega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno deluje predvsem na področjih temeljnih vprašanj kazenskega prava, pripisovanja kazenske odgovornosti in kaznovalnih teorij. Kot Humboldtov štipendist je gostoval na Humboldtovi univerzi v Berlinu in na Inštitutu Maxa Plancka za raziskovanje kriminalitete, varnosti in prava v Freiburgu.

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti