Stvarnopravni zakonik (SPZ)

z uvodnimi pojasnili in stvarnim kazalom prof. dr. Matjaža Tratnika
Koda: 101245
Leto izdaje: 2010
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: trda
Št. strani: 344
ISBN: 978-961-204-458-9
Ocena:
Artikla ni več v prodaji.

Komu pripada jabolko, ki pade na sosedov vrt?
Odgovor na to vprašanje in še mnogo več najdete v knjigi Stvarnopravni zakonik.
 
Stvarnopravni zakonik je temeljni steber v našem pravnem sistemu. Uvodna pojasnila dr. Matjaža Tratnika so od prve izdaje knjige v letu 2002 obsežno prenovljena. Bistveno razširjena so poglavja obravnave javnega dobra, nepravih stvarnih služnosti, zemljiškega dolga in neposestne zastavne pravice.
 
Pri tem so upoštevane spremembe zakonodaje, zlasti Zakon o zemljiški knjigi, Stanovanjski zakon, Zakon o urejanju prostora in Zakon o evidentiranju nepremičnin, ki so vplivale na naše stvarno pravo. Poleg tega sta bila sprejeta podzakonska predpisa, ki pomembno dopolnjujeta ureditev v zakoniku, tj. Pravilnik o zemljiškem pismu in Uredba o registru neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih nepremičnin. V praksi je bilo izdanih tudi več sodnih odločb, v katerih je bil uporabljen Stvarnopravni zakonik. 
Tako knjiga, ki je pred vami, podaja kratek, zaokrožen prikaz ne le Stvarnopravnega zakonika, temveč našega stvarnega prava v celoti. Namenjena je vsem, ki se srečujete s pravicami, izhajajočimi iz lastninske pravice, posesti, etažne lastnine, zastavne pravice in služnosti. Bodisi pri delu ali zasebno vam utegne biti nadvse koristen svetovalec.

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost