Reforma družinskega prava

Predlog novih predpisov s komentarjem, druga, spremenjena in dopolnjena izdaja
Avtor/ji: prof. dr. Karel Zupančič, prof. dr. Barbara Novak, prof. dr. Viktorija Žnidaršič Skubic, dr. Mateja Končina-Peternel
Koda: 101055
Leto izdaje: 2009
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 416
ISBN: 978-961-204-430-5
Ocena:
Cena: 67,00 €

Knjiga Reforma družinskega prava je druga, spremenjena in dopolnjena izdaja, ki je v osnovi razdeljena na tri dele: Uvodna pojasnila, Prikaz ureditve družinskopravne snovi v mednarodnih aktih in v predpisih nekaterih evropskih držav ter Predlog določb Družinskega zakonika s komentarjem in opombami. 

V okviru uvodnih pojasnil avtorji knjige nakazujejo na nujnost sprejetja Družinskega zakonika, ki bo področje družinskega prava zajel celovito. V dosedanjih spremembah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so bila rešena samo vprašanja, povezana s spremembo državne, ustavne in pravne ureditve, praksa pa je pokazala na pravne praznine, nedodelanost in pomanjkljivosti v vseh sestavnih delih zakona. 

Avtorji v drugem delu aktualizirajo prikaz družinskopravne snovi v mednarodnih aktih in v predpisih nekaterih evropskih držav. Posebno skrb namenijo otrokovim pravicam, in sicer prek vseh pomembnih mednarodnih konvencij in priporočil ter s primerjalnim prikazom te ureditve v Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji in na Švedskem. 

Tretji, najobsežnejši del knjige vsebuje predlog določb Družinskega zakonika s komentarjem in opombami. Na več kot 180 straneh je komentiranih vseh 287 členov predloga zakonika. Za lažjo uporabo predlaganega besedila Družinskega zakonika so knjigi dodani predpisi, sprejeti v letu 2005 in kasneje, ki se navezujejo na družinskopravno področje (Zakon o preprečevanju nasilja v družini, Zakon o verski svobodi, Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, Zakon o matičnem registru, dve ustavni odločbi). 

Čeprav je bil Družinski zakonik spomladi 2012 na referendumu zavrnjen, je knjiga za študente dragocen učni pripomoček, za strokovno javnost pa primerna podlaga za nadaljnjo razpravo.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti