Družinsko pravo

po Družinskem zakoniku in Zakonu o nepravdnem postopku
Avtor/ji: dr. Barbara Novak
Koda: 102863
Leto izdaje: 2022
Založba: Uradni list RS
Format: 16,5 x 23,5 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 452
ISBN: 978-961-204-698-9
Ocena:

Pri nakupu te knjige imate študenti poseben - 7,35-odstotni popust. Popust v ceni še ni obračunan. Kar morate storiti, je, da v postopku zaključka nakupa naložite sken ali sliko potrdila o šolanju ali študentske izkaznice in zaključite nakup. Po pregledu veljavnosti potrdila o vpisu ali študentske izkaznice vam pošljemo prilagojeno ponudbo s študentskim popustom.

Študentski
popust
-- 7,35%
Družinsko pravo Prelistaj knjigo
Cena: 68,00 €

Učbenik družinskega prava, avtorice dr. Barbare Novak, redne profesorice na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, prvič na enem mestu predstavlja celoten sistem novega slovenskega družinskega prava, kot sta ga 15. aprila 2019 začrtala Družinski zakonik (DZ) in Zakon o nepravdnem postopku (ZNP-1). S tem dopolnjuje Komentar Družinskega zakonika, ki je izšel še pred sprejetjem ZNP-1 in Družinski zakonik z uvodnimi pojasnili, ki izpostavlja le novosti.

Nova pravila so v učbeniku ponazorjena s primeri iz prakse domačih in tujih sodišč kot tudi iz prakse Evropskega sodišča za človekove pravice. Vsebinsko nove institute ponazarja najnovejša slovenska sodna praksa, nespremenjeni instituti pa so prikazani tako v luči ustaljene kot tudi nove sodne prakse. Delo opozarja tudi na sporne določbe in odprta vprašanja ter predlaga nove rešitve.

Učbenik je namenjen seznanitvi s temelji družinskega prava in tudi z njihovo nadgradnjo. Posebna pozornost je usmerjena na razmerja med partnerji, pomoč države pri težavah partnerskega in družinskega življenja, izvor otroka, starševsko skrb, varstvo, vzgojo, stike, preživljanje, ukrepe za varstvo otrokove koristi, posvojitev, podelitev starševske skrbi sorodniku, rejništvo in skrbništvo.

Delo je namenjeno študentom in vsem, ki se ukvarjajo z družinskim pravom, zlasti sodnikom, odvetnikom, notarjem in delavcem v socialnem delu.

Avtorica

Dr. Barbara Novak je redna profesorica za civilno in gospodarsko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, redna članica AE (Academia Europaea), dolgoletna članica Sveta za otroka in ekspertne skupine Strokovnega sveta za družino pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, članica strokovne skupine pri CEFL (Commission on European Family Law), članica ECTIL (European Centre of Tort and Insurance Law, Dunaj) v partnerstvu z Inštitutom za evropsko odškodninsko pravo pri Avstrijski akademiji znanosti (Institute for European Tort Law of the Austrian Academy of Sciences), dopisna članica Centra za družinsko pravo v Cambridgeu (Cambridge Family Law Centre), članica mednarodnega uredniškega odbora revije FamRZ (Zeitschrift für das gesamte Familienrecht), članica Znan­stvenega združenja za družinsko pravo (Wissenschaftliche Vereinigung für Familienrecht e. V., Bonn), članica delovne skupine Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pri pripravi novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih 2004 in pri pripravi nove družin­ske zakonodaje, avtorica številnih znan­stvenih prispevkov in monografij, v red­nem sodelovanju z mednarodnimi ustanova­mi (Universität Regensburg, Ludwig-Maximilians-Universität München, Katholieke Universiteit Leuven, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Union Internationale du Notariat Latin - Commission des Affaires Européennes et de la Méditerranée, Universität Osnabrück, Deutsches Jugendinstitut e. V., Georg-August-Universität Göttingen).

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti