Odpoved pogodbe o zaposlitvi

Spremenjena in dopolnjena izdaja
Avtor/ji: Miha Šercer in mag. Nina Scortegagna Kavčnik
Koda: 102477
Leto izdaje: 2020
Založba: Uradni list RS
Format: 17 x 24 cm
Vezava: trda
Št. strani: 440
ISBN: 978-961-204-663-7
Ocena:
Cena: 98,00 €
Akcijska cena: 78,00 €

Odpoved pogodbe o zaposlitvi je dejanje delodajalca, ki se ga mora lotevati s tresočo roko. Sama sestava odpovedi na listu papirja je najlažja. Pomemben pa je postopek, ki ga je treba voditi pred podajo odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Kar nekaj zakonitosti je, ki jih je treba spoštovati. Poleg tega pomembno vlogo igra tudi sodna praksa. Odpoved pogodbe o zaposlitvi je eno od pomembnejših vprašanj delovnopravne zakonodaje.

Ravno zato sta si uveljavljena avtorja in delovnopravna strokovnjaka Miha Šercer in mag. Nina Scortegagna Kavčnik zadala izziv napisati priročnik (in ne knjige), ki bo obvezno čtivo vsakomur, ki se je že ali se bo srečal z delovnopravnim področjem, in nepogrešljiv pomočnik številnim pravnim in drugim strokovnjakom, ki se srečujejo z delovnim pravom. Prvič je priročnik izšel leta 2017. Od takrat do danes se je že izoblikovala nova sodna praksa, poleg tega pa so se razjasnili tudi nekateri praktični in strokovni dvomi. Zato sta se avtorja odločila priročnik dopolniti.

V priročniku avtorja obravnavata števila odprta praktična vprašanja:

 1. Ali lahko delavec med čakanjem na delo doma koristi letni dopust?
 2. Ali se odpravnina izračuna od obračunanih ali izplačanih plač?
 3. Pri kateri odpovedi je obvestilo o nameravani odpovedi še vedno obvezno?
 4. Kaj narediti z delavcem, kateremu zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela odpovemo pogodbo o zaposlitvi na zadnji dan poskusnega dela s 7-dnevnim odpovednim rokom?
 5. Ali lahko invalidu odpovemo pogodbo zaradi nezmožnosti kljub negativnemu mnenju Komisije za ugotovitev podlage za odpoved?
 6. Kje je meja med krivdno in izredno odpovedjo?
 7. Ali je začasna nezmožnost za delo zakonita podlaga za odpoved pogodbe iz razloga nesposobnosti?
 8. Kaj mora delodajalec predhodno narediti, da je odpoved zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela zakonita?
 9. Kako odpovemo pogodbo poslovodnemu delavcu, prokuristu in vodilnemu delavcu?
 10. Kaj so to pričakovani delovni rezultati pri odpovedi zaradi nesposobnosti in kakšni morajo ti biti?
 11. Na kateri dan preneha delovno razmerje ob odpovedi pogodbe zaradi »petih plavih«?
 12. Ali je dopustno delavcu odpovedati pogodbo iz poslovnega razloga in mu hkrati ponuditi novo, v kateri je spremenjen le znesek plače?

Najpomembneje je, da na ta odprta vprašanja tudi odgovorita in bralca ne pustita v dvomih.

Avtorja

mag. Nina Scortegagna Kavčnik 

Vodja Službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in vodja Svetovalnega in izobraževalnega centra pri Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije ter predavateljica na fakulteti ter višjih šolah in strokovnih konferencah, avtorica številnih strokovnih in znanstvenih člankov ter knjig s pravnega področja, kot so: Sporazum o odpovedi neuvedenemu dedovanju, Najemna pogodba za stanovanje in poslovni prostor, Zakonita odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, Vse, kar morate vedeti o letnem dopustu in regresu ter Odpoved pogodbe o zaposlitvi. Trenutno je članica pogajalske skupine na delodajalski strani za spremembo delovno-pravne zakonodaje.


Miha Šercer 

Odvetnik Miha Šercer se je že zgodaj v svoji praksi specializiral za področje delovnih razmerij in se je na tem področju uveljavil tudi kot predavatelj in avtor številnih člankov in priročnikov. V svoji praksi je usmerjen predvsem v reševanje praktičnih situacij in na enak način tudi podaja svoja razmišljanja in napotke v pričujoči knjigi Odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti