Varstvo osebnih podatkov v času korona ukrepov – kako naj ravna delodajalec

Datum: 14. 12. 2020, 14.00–16.00
Lokacija: Spletni seminar
Področje: Spletni seminar/-ji
Organizator: Info hiša in Uradni list RS
Kotizacija: 114,00 € brez DDV

Priporočeno predznanje: predznanje ni potrebno.

O dogodku

V času COVID-19 razmer so delodajalci soočeni z zahtevami protikoronskih zakonov in tudi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so usmerjena k zmanjševanju tveganj za razširjanje okužbe znotraj posamezne organizacije. Nedvomno se praktično vsak ukrep, ki ga delodajalec uvede, nanaša na obdelavo delavčevih osebnih podatkov. Tako se v teh težkih časih, ko se vsi delodajalci trudijo zagotoviti delo, ohraniti zaposlitve in hkrati delavcem omogočiti varna delovna okolja, odpirajo mnoga vprašanja glede varnosti in obdelave podatkov zaposlenih v povezavi s SARS-CoV-2; kot so merjenje temperature, izpolnjevanje različnih vprašalnikov, napotovanje na testiranje, beleženje rezultatov testiranj, karanten, izolacij ipd.

Na seminarju se bomo dotaknili pravnih temeljev za te ukrepe, navedli bomo nekatere dobre ter izpostavili tudi slabe prakse, ki smo jim zaznali v praksi v preteklih mesecih.

Največkrat smo zasledili naslednje dileme:

 1. Ali lahko NIJZ delodajalcu naloži dolžnost odločanja o karanteni, zbiranja in posredovanja podatkov zaposlenih?
 2. Ali lahko delodajalec zahteva, da se vsi zaposleni preventivno testirajo za Covid-19?
 3. Ali je delavec, ki je zdrav in ne kaže znakov okužbe in odkloni testiranje, lahko odpuščen ali drugače sankcioniran? Ali je lahko kakorkoli kaznovan, ker ogroža zdravje ostalih zaposlenih čeprav je zdrav in ne kaže znakov okužbe?
 4. Ali delodajalec lahko odredi merjenje temperature zaposlenim?

Posebej bomo prikazali tudi, kje so meje, kjer se pristojnost delodajalca konča, ko je potrebno izvajati včasih zapletena priporočila NIJZ.

Program

 1. Pravni temelji pri obdelavi osebnih podatkov v času korona krize in ukrepi, ki jih je potrebno izvajati pri obdelavi posebnih vrst (v tem primeru zdravstvenih) podatkov
 2. Merjenje temperature (katere podatke lahko delodajalec zbira, kako zagotoviti anonimnost, ko je ta potrebna)
 3. Napotovanje na testiranja
 4. Beleženje razultatov testiranja
 5. Kako, če sploh obvestiti sodelavce
 6. Koliko časa hraniti podatke, ki se zbirajo v času korona krize

Komu je seminar namenjen?

Namenjeno je pooblaščenim osebam za varstvo podatkov, kadrovskim delavcem, vodjem pravnih služb, vodilnim skrbnikom procesov v organizacijah ter drugemu vodstvenemu osebju tako v javnem kot v zasebnem sektorju.

Predavateljica

mag. Rosana Lemut Strle, odvetnica v Odvetniški družbi Pirc Musar & Lemut Strle

Rosana je na Pravni fakulteti v Ljubljani diplomirala z zagovorom diplomskega dela »Beveridgejev sistem socialne varnosti«, pod vodstvom mentorice dr. Anjute Bubnov Škoberne. Leta 2002 je opravila državni pravniški izpit in leta 2008 zaključila podiplomski študij na Pravni fakulteti v Ljubljani z zagovorom magistrske naloge »Obdelava osebnih podatkov na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije« pod vodstvom mentorja dr. Mitje Horvata.

Pripravništvo je opravila na Upravni enoti Litija, potem pa poklicno pot nadaljevala na Občini Litija in kasneje na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer je bila direktorica področja za obvezno zdravstveno zavarovanje. Od leta 2009 do 2014 je bila namestnica informacijske pooblaščenke za področje varstva osebnih podatkov, od 1.januarja 2015 pa je zaposlena v Odvetniški družbi Pirc Musar kot odvetniška kandidatka, februarja 2016 je na Odventiški zbornici zaprisegla kot odvetnica in marca 2016 postala partnerica v odvetniški družbi.

Rosana ima certifikata za: International Association of Privacy Professionals – Certified Information Privacy Professional/Europe (CIPP/E) in International Association of Privacy Professionals – Certified Information Privacy Manager (CIPM).

Kotizacija in plačilo

 • 114,00 EUR brez DDV.

Kotizacijo je treba poravnati pred izvedbo seminarja na TRR 02922-0011569767 (znesek kotizacije + DDV). Plačilo je pogoj za udeležbo. Za proračunske uporabnike je rok za plačilo 30 dni po prejemu računa.

Ugodnost

 • 10-odstotni popust za 2 ali več udeležencev
 • 20-odstotni popust za člane DPO kluba Info hiše (koda DPO20)

Dodatne informacije

Pisne odjave Uradni list Republike Slovenije upošteva, če jih prejme najmanj 3 delovne dni pred začetkom posameznega dogodka. Več o odjavi lahko preberete v rubriki Splošni pogoji.

Spletni seminar bo potekal v živo preko videokonferenčne platforme, zato potrebujete internetno povezavo in zvočnike.
Spletnega seminarja se lahko udeležite preko pametnega telefona ali tablice, vendar zaradi lažjega sodelovanja in pogleda priporočamo dostop preko računalnika.

AAA Zlata odličnost