Varno in zdravo na dogodke

Katera metoda dokazovanja povišanja cene je prava: analitična ali indeksna?

Datum: 24. 11. 2022, 10.00–11.30
Lokacija: Spletni seminar
Področje: Gradnje
Izobraževanje s kreditnimi točkami, področje: gradnje
Število kreditnih točk: 1 točka
Organizator: Uradni list RS
Kotizacija: 144,00 € brez DDV

O dogodku

Številni gradbeni izvajalci se pri podajanju zahtevkov za povišanje cen srečujejo z ugovori naročnikov in inženirjev, da ne priznavajo obračuna po indeksni metodi na podlagi indeksov GZS ZGIGM.

Razlogi za takšno ravnanje so različni – od sklicevanja na stališča MJU do sklicevanja na določbo 656. člena OZ pa vse do sklicevanja na načelo pravičnosti in dolžnost dokazovanja konkretnih povišanj za vsak gradbeni projekt posebej.

 • Ali je takšno stališče naročnikov zakonito?
 • Kaj je pravna podlaga za uporabo indeksne ali analitične metode?
 • Kakšna so pravna pravila v zvezi z dokazovanjem povišanja cen?
 • Kaj lahko naredijo izvajalci, ki se soočijo s takšnimi ugovori in kako naj pri dokumentiranju ravnajo naročniki?


Odgovore boste dobili na spletnem seminarju, na katerem se bomo osredotočili tudi na konkretne pravne podlage za različna stališča in odgovorili na vprašanje, katera metoda dokazovanja povišanja cene je ustrezna ter zakaj.

Program

Podrobnejša vsebina spletnega seminarja:

 • Kaj je indeksna metoda dokazovanja cen?
 • Kaj je analitična metoda dokazovanja cen?
 • Kateri predpisi določajo eno in drugo metodo?
 • Konkretna opredelitev do doslej znanih stališč državnih organov glede uporabe metod
 • Katere indekse je mogoče uporabiti pri dokazovanju cen?
 • Kateri konkretni indeks GZS ZGIGM uporabiti za konkretni primer?
 • Kako postaviti zahtevek za povišanje cen?
 • Kako ravnati, če naročnik zahtevka noče priznati?

 

Pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na seminarju pridobijo 1 kreditno točko iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

 

Predavateljica

Odvetnica mag. Maja Koršič Potočnik, Odvetniška družba Potočnik in Prebil, o. p., d. o. o 

Predavateljica mag. Maja Koršič Potočnik je odvetnica specialistka na področju javnih naročil ter gospodarskega prava. S tem pravnim področjem se ukvarja tako s praktičnega vidika, kakor tudi s teoretičnega, v okviru svojega doktorskega študija gospodarskega prava. V svojem poklicnem življenju redno zastopa stranke pri vlaganju revizijskih zahtevkov, prav tako pa z naročniki sodeluje pri izvedbi postopkov javnega naročanja, kar ji omogoča dobro poznavanje praktičnega vidika uporabe prava javnih naročil tako z vidika vlagateljev, kakor tudi naročnikov. Redno se ukvarja tudi s publicistično dejavnostjo, saj je avtorica številnih strokovnih člankov s področja javnega naročanja ter soavtorica komentarja ZJN-3, ki je izšel pri založbi Uradni list. Trenutno sodeluje pri pripravi priročnika za uporabo ZJN-3, je pa tudi avtorica priročnika Formalno nepopolna ponudba v praksi javnega naročanja ter priročnika Vlaganje in reševanje revizijskih zahtevkov v praksi. Pred kratkim je pri založbi Uradni list izšel tudi njen Priročnik za uporabo RDEČE in RUMENE pogodbe FIDIC.
 
 

Kotizacija in plačilo

 • 144,00 € brez DDV

Kotizacijo je treba poravnati pred izvedbo seminarja na TRR 02922-0011569767 (znesek kotizacije + DDV).  Plačilo je pogoj za udeležbo. Za proračunske uporabnike je rok za plačilo 30 dni po prejemu računa.

Ugodnost

Dodatne informacije

Pisne odjave Uradni list Republike Slovenije upošteva, če jih prejme najmanj 3 delovne dni pred začetkom posameznega dogodka. Več o odjavi si lahko preberete v rubriki Splošni pogoji.

Vprašanja za predavateljice nam lahko pošljete vnaprej na naslov seminarji@uradni-list.si najkasneje do 22. novembra 2022, do 12. ure. Lahko pa jih boste zastavljali na samem seminarju.

Spletni seminar bo potekal v živo preko videokonferenčne platforme, zato potrebujete internetno povezavo in zvočnike.
Spletnega seminarja se lahko udeležite preko pametnega telefona ali tablice, vendar zaradi lažjega sodelovanja in pogleda priporočamo dostop preko računalnika.

 

AAA Zlata odličnost