Varno in zdravo na dogodke

Kako se izogniti negativnim posledicam drobljenja javnih naročil

Datum: 28. 1. 2020, 8.30–15.00
Lokacija: Uradni list RS, Dunajska cesta 167, Ljubljana
Področje: Javna naročila
Izobraževanje s kreditnimi točkami, področje: javna naročila
Število kreditnih točk: 1 točka
Organizator: Uradni list RS
Kotizacija: 244,00 € brez DDV
Kotizacija s knjigo: 315,62 € brez DDV.

Pooblaščeni in nadzorni inženirji z udeležbo na seminarju pridobite 1 kreditno točko iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

O dogodku

Temeljno pravilo, ki ga morajo naročniki spoštovati pri naročanju blaga, storitev in gradenj, je, da naročnik ne sme javnega naročila razdeliti oziroma ga oblikovati v več javnih naročil, da bi se izognil uporabi Zakona o javnem naročanju.

Javni naročniki morajo zato ob začetku leta načrtovati svoje potrebe za celotno leto, saj se le tako lahko izognejo drobljenju javnih naročil. V praksi prepoved drobljenja naročnikom povzroča veliko težav in naročniki se pogosto znajdejo v stiski, ker ne vedo, katera naročila je treba šteti za istovrstna in jih upoštevati pri ocenjeni vrednosti naročila. Vedno pogostejši pa so tudi prekrškovni postopki, v okviru katerih se naročnikom očita drobljenje.

Odvetnica Maja Prebil ima veliko izkušenj s svetovanjem naročnikom pri pripravi javnih naročil in zagovarjanjem obdolženih naročnikov v okviru prekrškovnih postopkov. V okviru seminarja bo predstavila glavne kriterije, ki so naročnikom v pomoč pri določanju ocenjene vrednosti, in odgovarjala na odprte dileme o istovrstnosti posameznih naročil. Mag. Zlata Jerman iz Državne revizijske komisije pa bo predstavila prekrškovni postopek.

Program

8.30–09.00 Registracija udeležencev

9.00–10.30 1. del: DROBLJENJE

 • Kaj je drobljenje
 • Istovrstnost naročil
 • Kriteriji istovrstnosti
 • Kdaj naročniku ni treba spoštovati istovrstnosti
 • Nadzor nad drobljenjem

10.30–10.45 Odmor

10.45–11.30 2. del:  PRIMERI ISTOVRSTNIH NAROČIL

11.30–12.15 3. del: KAKO SE IZOGNITI DROBLJENJU (primeri dobre prakse)

 • Načrtovanje porabe in planiranje
 • Oblikovanje dokumentacije v zvezi z javnim naročilom
 • Vrste objav
 • Definiranje sklopov
 • Izbira postopka
 • Ocenjena vrednost

12.15–12.45 Odmor 

12.45–14.30 4. Del: NEGATIVNE POSLEDICE DROBLJENJA

 • Civilnopravne in kazenskopravne posledice drobljenja
 • Prekrškovna odgovornost za drobitev javnih naročil
 • Prekrškovni postopek in sankcije v primeru drobljenja 

PredavateljiciOdvetnica Maja Prebil, Odvetniška družba Potočnik in Prebil o. p., d. o. o. 

Maja Prebil je odvetnica in partnerica v Odvetniški družbi Potočnik in Prebil o.p., d.o.o. in je specializirana na področju prava javnih naročil in gradbenega prava. S tema pravnima področjema se ukvarja tako s praktičnega vidika, kakor tudi s teoretičnega. V svojem poklicnem življenju svetuje strankam že v fazi priprave ponudb in sklepanja pogodb, redno pa zastopa stranke pred sodiščem, kar ji omogoča dobro poznavanje praktičnega vidika uporabe prava javnih naročil in gradbenega prava. Redno se ukvarja tudi s publicistično dejavnostjo, saj je avtorica številnih strokovnih člankov s področja javnega naročanja. 
Zlata Jerman
Mag. Zlata Jerman, vodja oddelka za prekrškovne zadeve pri Državni revizijski komisiji
 

Zlata Jerman je vodja oddelka za prekrškovne zadeve pri Državni revizijski komisiji za revizijo postopkov oddaje javnih naročil. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana pravnica z opravljenim pravniškim državnim izpitom, v letu 2016 pa je na Pravni fakulteti tudi uspešno zagovarjala magistrsko delo z naslovom Organizacijski vidik centralizacije javnega naročanja. S področjem javnega naročanja se ukvarja že od vsega začetka poklicne poti, najprej v odvetniški pisarni in nato na Ministrstvu za obrambo, od leta 2006 pa je zaposlena na Državni revizijski komisiji, kjer je delo najprej opravljala na področju revizij, nato pa na prekrškovnem področju, katerega je tudi prevzela v vodenje.

Kotizacija in plačilo

Kotizacijo je treba poravnati pred izvedbo seminarja na TRR 02922-0011569767 (znesek kotizacije + DDV). Plačilo je pogoj za udeležbo. Za proračunske uporabnike je rok za plačilo 30 dni po prejemu računa.

Ugodnost

 • 10-odstotni popust za 2 ali več udeležencev

Dodatne informacije

Pisne odjave Uradni list Republike Slovenije upošteva, če jih prejme najmanj 3 delovne dni pred začetkom posameznega dogodka. Več o odjavi si lahko preberete v rubriki Splošni pogoji.

 

UL INFO TOK

Obveščanje o slovenskih
in mednarodnih
javnih naročilih
Spremljanje
javnih razpisov
Obveščanje o
zakonodajnih novostih
Zakonodaja
držav članic EU
na enem mestu ...

Preizkusi brezplačno

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti