Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2021 z dne 26. 2. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2021 z dne 26. 2. 2021

Kazalo

603. Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta Stanovanjska zazidava Žabče (ŽB 05), stran 1890.

  
Na podlagi določil 110. in 119. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17) ter 44. člena Statuta Občine Tolmin (Uradni list RS, št. 13/09, 17/11, 106/15) sprejemam
S K L E P 
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta Stanovanjska zazidava Žabče (ŽB 05) 
I. 
(splošno) 
S tem sklepom se začne postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Stanovanjske zazidave Žabče (ŽB 05) (v nadaljnjem besedilu: OPPN).
II. 
(izhodišča) 
Priprava OPPN je določena v Odloku o Občinskem prostorskem načrtu Občine Tolmin (Uradni list RS, št. 78/12) (v nadaljnjem besedilu: OPN Tolmin), v katerem je enota urejanja prostora ŽB 05 (v nadaljnjem besedilu: EUP ŽB 05) po osnovni namenski rabi opredeljena kot območje stavbnih zemljišč, po podrobnejši namenski rabi pa kot stanovanjske površine za enodružinsko gradnjo (SSe).
Določila in usmeritve strateškega in izvedbenega dela OPN Tolmin, analize stanja poselitve za območje Občine Tolmin ter investicijske pobude za območje OPPN so povzeti v Izhodiščih za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) Stanovanjska zazidava Žabče, ki jih je v mesecu januarju 2021 izdelalo podjetje IB STUDIO d.o.o. iz Kopra, št. naloge 53/19, ter se s tem sklepom potrdijo.
III. 
(območje in predmet načrtovanja) 
Območje OPPN se nahaja na zahodnem robu gručastega naselja Žabče. Na vzhodni in severni strani območje meji na pozidana zemljišča naselja, na južni strani na urejene športne površine, na zahodni strani pa na kmetijske površine, slednje v pasu kot zemljišča v zaraščanju, na nižje ležeči trasi pa kot kmetijska zemljišča.
Velikost območja OPPN je približno 1 ha ter obsega zemljišča s parc. št. 152, 156/2, 157/4, 157/7, 157/11, 157/12, 157/13, 157/16 in 157/19 ter dele zemljišč s parc. št. 142/2, 142/4, 147, 149, 150, 151 in 157/29, vse k.o. 2236 Žabče. Območje zajema 3 obstoječe stavbe z gradbenimi parcelami, nepozidana stavbna zemljišča in na skrajnem jugozahodnem delu manjši del kmetijskih zemljišč (brežina v zaraščanju). Na območju se načrtuje gradnja enodružinskih hiš, s čimer se izkoristijo površine, namenjene širitvi oziroma notranjemu razvoju naselja. S tem se delno zadovoljijo potrebe po površinah za stanovanjsko pozidavo v okolici Tolmina.
Ob zahodnem robu območja je predvidna izgradnja novega kraka komunalne infrastrukture. Zaradi edine možnosti dostopa do bodočega črpališča za celotno naselje in njegovega vzdrževanja se predvidi podaljšanje javne poti 922374 proti jugu. S podaljšanjem javne poti se omogoči dostop do zahodnega dela območja ŽB 06, namenjenega oddihu, rekreaciji in športu, kjer so načrtovane širitve rekreacijskega območja. Posledično se predvidi podaljšanje niza obstoječih stanovanjskih hiš v smeri enote urejanja ŽB 06 ter zaokrožitev pozidave naselja, z vključevanjem delov zemljišč s parcelnimi številkami 147, 149, 152 in 154, vse k.o. Žabče, katera se nahajajo na strmejši zaraščeni brežini.
Območje OPPN se v fazi izdelave dokumenta lahko spremeni zaradi načrtovanja spremljajočih potrebnih ureditev in posegov, navezav na sosednja območja, prilagoditev obstoječih ureditev, smernic nosilcev urejanja prostora ali drugih upravičenih razlogov.
Izven ureditvenega območja OPPN se lahko posega z izgradnjo manjkajoče komunalne infrastrukture in priključevanjem na komunalno in cestno infrastrukturo.
IV. 
(način pridobitve strokovnih rešitev) 
Podlaga za pripravo OPPN je strokovna rešitev, izbrana z vključevanjem javnosti med petimi variantnimi rešitvami, in dopolnjena na podlagi usmeritev Občine Tolmin, ki jo je izdelal pooblaščeni prostorski načrtovalec, IB STUDIO d.o.o..
OPPN se izdela in sprejme upoštevaje veljavna določila Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 6/17) ter podzakonskih aktov, določila OPN Tolmin, prikaza stanja prostora ter drugih veljavnih predpisov, standardov in podatkov o obravnavanem prostoru. V okviru postopka priprave prostorskega akta pripravljavec zagotovi dodatne strokovne podlage, v kolikor se to izkaže za potrebno.
V. 
(postopek in roki za pripravo) 
OPPN se skladno z določilom 119. člena ZUreP-2 pripravi in sprejme ob smiselni uporabi določb, ki veljajo za postopek priprave in sprejetja občinskega prostorskega načrta.
V postopku priprave OPPN se za izvedbo posameznih faz upoštevajo naslednji okvirni roki:
Faza/aktivnost 
Rok izvedbe aktivnosti 
Pristojnost
Priprava izhodišč za pripravo OPPN 
15 dni po prejemu vseh strokovnih podlag 
Izdelovalec OPPN
Vključevanje javnosti pri oblikovanju izhodišč 
Občina
Priprava sklepa o začetku postopka OPPN 
Občina
Posredovanje sklepa in izhodišč skupaj z vlogo za dodelitev identifikacijske številke na MOP 
Občina
Evidentiranje gradiva, dodelitev identifikacijske številke, javna objava ter obvestilo občini in MOP (CPVO) 
 
Ministrstvo
Poziv državnih NUP, da podajo mnenje o CPVO 
30 dni 
Občina
MOP odloči o potrebnosti izvedbe CPVO 
21 dni 
Ministrstvo
Pridobitev smernic državnih NUP 
30 dni 
Občina
Priprava osnutka OPPN 
20 dni po prejemu vseh strokovnih podlag 
Izdelovalec OPPN
Priprava elaborata ekonomike 
Izbrani izdelovalec elaborata
Javna objava osnutka in poziv NUP za mnenje 
30 dni po pripravi osnutka 
Občina
Priprava dopolnjenega osnutka 
30 dni po pridobitvi vseh mnenj 
Izdelovalec OPPN
Javna objava in javna razgrnitev dopolnjenega osnutka 
30 dni 
Občina
Proučitev pripomb z javne razgrnitve in javne obravnave 
10 dni po zaključku javne razgrnitve 
Izdelovalec OPPN
Objava stališč do pripomb 
Občina
Priprava predloga OPPN 
20 dni po prejemu vseh dopolnjenih strokovnih podlag 
Izdelovalec OPPN
Objava predloga OPPN in poziv NUP, da podajo mnenje 
30 dni 
Občina
Roki so okvirni in se lahko spremenijo zaradi zahtev posameznih pristojnih nosilcev urejanja prostora in drugih udeležencev v postopku priprave OPPN.
VI. 
(nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci) 
V postopek priprave in sprejema OPPN bodo s podajo mnenj k načrtovanim prostorskim ureditvam vključeni naslednji nosilci urejanja prostora:
1. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, Dunajska cesta 47, 1000 Ljubljana (za področje razvoja poselitve);
2. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana (za področje kmetijstva in mnenje o verjetnosti pomembnejših vplivov OPPN na okolje);
3. Zavod RS za varstvo narave, Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana (za področje varstva narave in mnenje o verjetnosti pomembnejših vplivov OPPN na okolje);
4. Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Hajdrihova ulica 28 c, 1000 Ljubljana (za področje rabe in upravljanja z vodami ter mnenje o verjetnosti pomembnejših vplivov OPPN na okolje);
5. Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana (za področje varstva kulturne dediščine in mnenje o verjetnosti pomembnejših vplivov OPPN na okolje);
6. Ministrstvo za zdravje, Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana (za področje varovanja zdravja in mnenje o verjetnosti pomembnejših vplivov OPPN na okolje);
7. Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana (za področje zaščite in reševanja);
8. Telekom Slovenije d.d., Cigaletova 15, 1000 Ljubljana;
9. Elektro Primorska d.d., Erjavčeva 22, 5000 Nova Gorica;
10. Občina Tolmin, Ulica padlih borcev 2, 5220 Tolmin (urejanje prostora na področju prometa na občinskih cestah, upravljavec občinskih cest ter javne razsvetljave);
11. Komunala Tolmin, Poljubinj 89h, 5220 Tolmin (oskrba z vodo, odvajanje in čiščenje odpadnih voda, zbiranje in odvoz odpadkov);
12. Ministrstvo za okolje in prostor RS, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska 48, Ljubljana.
V postopek se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se v okviru postopka priprave ugotovi, da je potrebno njihovo mnenje o načrtovani prostorski ureditvi.
VII. 
(vključevanje javnosti) 
Občina Tolmin seznani javnost s pričetkom postopka priprave OPPN z objavo tega sklepa V Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani, kjer objavi tudi izhodišča iz 2. točke tega sklepa. O sprejemu sklepa in izhodišč za pripravo OPPN Občina Tolmin seznani Krajevno skupnost Tolmin.
V postopku priprave OPPN bo organizirana javna razgrnitev dopolnjenega osnutka prostorskega akta, ki bo trajala najmanj 30 dni. V času javne razgrnitve bo izvedena javna obravnava razgrnjenega gradiva. Javnost bo ustrezno obveščena o kraju in času javne razgrnitve in javne obravnave ter o načinu posredovanja pripomb in predlogov.
Pripravljavec bo preučil posamezne pripombe in predloge ter do njih zavzel stališče. Stališča do pripomb in predlogov bodo obravnavana na seji Odbora za okolje in prostor Občine Tolmin in na seji Občinskega sveta Občine Tolmin. Stališča bodo, skupaj s predlogom OPPN, objavljena na spletni strani občine.
OPPN sprejme Občinski svet Občine Tolmin z odlokom, ki se po sprejemu javno objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
VIII. 
(zagotavljanje finančnih sredstev) 
Finančna sredstva za izdelavo OPPN so zagotovljena v proračunu občine.
IX. 
(objava in uveljavitev) 
Sklep o začetku priprave OPPN se objavi na spletni strani Občine Tolmin in v Uradnem listu Republike Slovenije ter začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati sklep št. 3505-0001/2019-1 z dne 15. 11. 2019, objavljen v Uradnem listu RS, št. 70/19.
Št. 3505-0001/2019-10
Tolmin, dne 10. februarja 2021
Župan 
Občine Tolmin 
Uroš Brežan 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti