Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/2020 z dne 8. 5. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/2020 z dne 8. 5. 2020

Kazalo

997. Odlok o začasni prepovedi, omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije, stran 2431.

  
Na podlagi 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo in 49/20 – ZIUZEOP) Vlada Republike Slovenije izdaja
O D L O K 
o začasni prepovedi, omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije 
1. člen 
(1) S tem odlokom se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 na ozemlju Republike Slovenije začasno prepove izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnega linijskega prevoza potnikov, tranzitnega linijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov, prevoza potnikov v mednarodnem cestnem prometu z izmeničnimi vožnjami in javnega železniškega prevoza potnikov v mednarodnem prometu.
(2) Iz omejitev po tem členu so izvzete vse oblike prevozov, ki so potrebne za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja. Pri teh prevozih za ustrezno zaščito voznikov in potnikov poskrbita njihov organizator in izvajalec.
(3) Morebitne druge izjeme odobri minister, pristojen za infrastrukturo.
2. člen 
Javni linijski prevoz potnikov, posebni linijski prevoz potnikov, stalni izvenlinijski prevoz potnikov, občasni prevoz potnikov, prevoz potnikov z žičniškimi napravami za prevoz oseb in javni železniški prevoz potnikov v notranjem prometu se opravljajo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljnjem besedilu: NJIZ) za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani NIJZ (https://www.nijz.si/sl/sproscanje-ukrepov-covid-19).
3. člen 
Če potnik v skladu s priporočili iz prejšnjega člena vstopi v vozilo javnega linijskega prevoza potnikov iz prejšnjega člena (v nadaljnjem besedilu: vozilo) pri zadnjih vratih, kjer ni nameščenih mobilnih terminalov za validacijo vozovnic, sklene prevozno pogodbo na podlagi veljavne vozovnice z vstopom v vozilo. Potnik mora imeti pred vstopom v vozilo veljavno vozovnico, kupljeno v predprodaji.
4. člen 
Strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka Vlada Republike Slovenije ugotavlja vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa ukrepe spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti Državni zbor in javnost.
KONČNI DOLOČBI 
5. člen 
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 24/20 in 54/20).
6. člen 
Ta odlok začne veljati 11. maja 2020.
Št. 00710-25/2020
Ljubljana, dne 8. maja 2020
EVA 2020-2430-0053
Vlada Republike Slovenije 
Janez Janša 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti