Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/2015 z dne 27. 2. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/2015 z dne 27. 2. 2015

Kazalo

448. Pravilnik o identifikaciji in registraciji kopitarjev, stran 1052.

Na podlagi četrtega odstavka 11. člena, petega odstavka 12. člena in drugega odstavka 90. člena Zakona o veterinarskih merilih skladnosti (Uradni list RS, št. 93/05, 90/12 – ZdZPVHVVR, 23/13 – ZZZiv-C in 40/14 – ZIN-B), petega odstavka 23. člena in četrtega odstavka 24. člena Zakona o živinoreji (Uradni list RS, št. 18/02, 110/02 – ZUreP-1, 45/04 – ZdZPKG in 90/12 – ZdZPVHVVR) ter četrtega odstavka 156. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR in 26/14) minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdaja
P R A V I L N I K
o identifikaciji in registraciji kopitarjev
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa način identifikacije in registracije kopitarjev za izvajanje Uredbe Komisije (ES) št. 504/2008 z dne 6. junija 2008 o izvajanju direktiv Sveta 90/426/EGS in 90/427/EGS v zvezi z metodami za identifikacijo kopitarjev (UL L št. 149 z dne 7. 6. 2008, str. 3), zadnjič popravljene z Izvedbeno uredbo Komisije (EU) št. 1170/2014 z dne 29. oktobra 2014 o popravku slovenske različice Uredbe Komisije (ES) št. 504/2008 o izvajanju direktiv Sveta 90/426/EGS in 90/427/EGS v zvezi z metodami za identifikacijo kopitarjev (UL L št. 315 z dne 1. 11. 2014, str. 1), (v nadaljnjem besedilu: Uredba 504/2008/ES).
2. člen
(izrazi)
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
– identifikacija kopitarja je označitev kopitarja, vpis podatkov v centralni register kopitarjev in izdaja identifikacijskega dokumenta za kopitarja;
– imetnik kopitarja je imetnik v skladu s točko (a) drugega odstavka 2. člena Uredbe 504/2008/ES;
– izdajatelj je organizacija v živinoreji, ki ima v skladu s predpisi, ki urejajo živinorejo, podeljeno pooblastilo za izdajo identifikacijskih dokumentov za kopitarje;
– pooblaščena organizacija je veterinarska organizacija, ki ima v skladu s predpisom, ki ureja mrežo javne veterinarske službe in izvajalcev nalog odobrenih veterinarjev, podeljeno koncesijo za izvajanje dejavnosti javne veterinarske službe, ki niso financirane iz proračuna Republike Slovenije in jih lahko izvaja na celotnem ozemlju Republike Slovenije.
3. člen
(vloga za identifikacijo kopitarja)
(1) Imetnik kopitarja mora izdajatelju v 28 dneh po rojstvu kopitarja poslati vlogo za identifikacijo kopitarja, ki vsebuje naslednje podatke:
1. o kopitarju: ime, datum in država rojstva, spol, osnovna barva dlake, številka transponderja, če je že vstavljen, življenjska številka matere, življenjska številka očeta, če je znan, vrsta kopitarja (konj, osel, mula, mezeg, zebra);
2. status registriranega kopitarja ali kopitarja za rejo in rabo;
3. o lokaciji gospodarstva: poštni naslov; če ta ne obstaja, pa geografske koordinate lokacije (N,E, po ETRS89). Če se lokacije ne da opredeliti z geografskimi koordinatami, pa katastrsko občino in parcelno številko;
4. identifikacijska številka gospodarstva (za kmetijsko gospodarstvo: KMG-MID in za gospodarstvo: G-MID), če obstaja;
5. o imetniku oziroma lastniku kopitarja: ime in priimek ter naslov oziroma firmo in sedež ter enotno matično številko občana (v nadaljnjem besedilu: EMŠO) oziroma matično številko poslovnega subjekta;
6. ob soglasju imetnika oziroma lastnika kopitarja podatki za stike (elektronski naslov ali telefonske številke);
7. podpis imetnika kopitarja.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek imetnik kopitarja vloži vlogo za identifikacijo kopitarja, ki ni bil rojen v Republiki Sloveniji in je v Republiko Slovenijo prišel s kobilo kot neodstavljeno žrebe, najpozneje v 30 dneh po prihodu v Republiko Slovenijo.
(3) Izdajatelj mora podatke iz prvega odstavka tega člena, vključno z datumom prejema vloge za identifikacijo kopitarja, vnesti v centralni register kopitarjev iz 4. člena tega pravilnika najpozneje v sedmih dneh po prejemu vloge za identifikacijo kopitarja.
(4) Na podlagi vpisa podatkov iz prvega odstavka tega člena v centralni register kopitarjev in po označitvi kopitarja se na zahtevo imetnika kopitarja izda potrdilo o označitvi.
(5) Izdajatelj imetniku kopitarja, ki je vložil vlogo za identifikacijo kopitarja v skladu s tem členom, zagotovi označitev kopitarja najpozneje v 120 dneh po prejemu vloge za identifikacijo kopitarja. Na zahtevo imetnika kopitarja izdajatelj izda identifikacijski dokument za kopitarja najpozneje v 30 dneh po označitvi ali prejemu zahteve, če gre kopitar v premik.
(6) Obrazec vloge iz prvega odstavka tega člena je dostopen na spletnih straneh Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljnjem besedilu: uprava).
4. člen
(centralni register kopitarjev)
(1) Za izvajanje 21. in 23. člena Uredbe 504/2008/ES se v centralnem registru kopitarjev, ki je v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, sestavljen iz evidence imetnikov kopitarjev in evidence kopitarjev, poleg podatkov iz 21. člena Uredbe 504/2008/ES vodijo tudi podatki o imetnikih in lastnikih kopitarjev iz prvega odstavka 140. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR in 26/14).
(2) Podatke iz prejšnjega odstavka ter njihove spremembe v centralni register kopitarjev vpisujejo izdajatelji v skladu z Uredbo 504/2008/ES in tem pravilnikom.
(3) Centralni register kopitarjev se vodi v elektronski obliki.
(4) Izpisi iz centralnega registra kopitarjev se enkrat letno pošljejo imetnikom kopitarjev v elektronski ali pisni obliki. Imetnik kopitarja mora podatke z izpisa pregledati in sporočiti morebitne spremembe podatkov najpozneje v 30 dneh od prejema izpisa.
5. člen
(gospodarstvo, kjer se redijo kopitarji, in uveljavljanje ukrepov kmetijske politike)
(1) Za namen izračuna letnega vnosa dušika in za upoštevanje obtežbe na kmetijskem gospodarstvu ne glede na to, ali je imetnik kopitarja član kmetije ali ne, in za namen uveljavljanja ukrepov kmetijske politike se h kmetijskemu gospodarstvu štejejo vsi kopitarji, ki se nahajajo na gospodarstvih, ki pripadajo temu kmetijskemu gospodarstvu.
(2) Če je iz uradnih evidenc razvidno, da se kopitar redi na gospodarstvu, ki pripada kmetijskemu gospodarstvu, ki uveljavlja ukrepe kmetijske politike, se ga za namen iz prejšnjega odstavka pripiše na kmetijsko gospodarstvo po uradni dolžnosti.
(3) Nosilec kmetijskega gospodarstva, ki uveljavlja ukrepe kmetijske politike, mora za kopitarje, ki se več kot 30 dni redijo na gospodarstvu, ki pripada temu kmetijskemu gospodarstvu, sporočiti v centralni register kopitarjev vse prihode kopitarjev na gospodarstvo.
(4) Nosilec kmetijskega gospodarstva ima za preverjanje podatkov o kopitarjih, ki se nahajajo na njegovem gospodarstvu, pravico do vpogleda v centralni register kopitarjev.
6. člen
(sporočanje sprememb podatkov v centralni register kopitarjev)
(1) Če se spremeni lastnik kopitarja, morata dosedanji in novi lastnik kopitarja najpozneje v sedmih dneh po spremembi lastništva izdajatelju sporočiti podatke o spremembi. Dosedanji lastnik mora sporočiti: osebno ime in naslov oziroma firmo in sedež dosedanjega in novega lastnika kopitarja, življenjsko številko živali, datum spremembe lastništva ter podpis dosedanjega lastnika kopitarja. Novi lastnik mora sporočiti: osebno ime in naslov oziroma firmo in sedež ter EMŠO oziroma matično številko poslovnega subjekta novega lastnika kopitarja, življenjsko številko živali, datum spremembe lastništva, podatke za stik ter podpis novega lastnika kopitarja.
(2) Če se spremeni imetnik kopitarja, mora lastnik kopitarja najpozneje v sedmih dneh po spremembi imetnika izdajatelju sporočiti naslednje podatke: osebno ime in naslov oziroma firmo in sedež ter EMŠO oziroma matično številko poslovnega subjekta novega imetnika kopitarja, s soglasjem novega imetnika pa tudi podatke za stik ter podpis novega imetnika in lastnika kopitarja.
(3) Če se spremeni gospodarstvo kopitarja, mora imetnik kopitarja izdajatelju v 30 dneh po spremembi gospodarstva sporočiti podatke iz 3. ali 4. točke prvega odstavka 3. člena tega pravilnika. Šteje se, da se gospodarstvo spremeni, če kopitar gospodarstvo zapusti za več kot 30 dni.
(4) Če se spremeni lastnik registriranega kopitarja, mora novi lastnik kopitarja vlogi za spremembo lastnika priložiti tudi izdan identifikacijski dokument ter dokazila o lastništvu.
(5) Izdajatelj mora podatke iz tega člena, vključno z datumom prejema vloge o spremembi podatkov, vnesti v centralni register kopitarjev najpozneje v sedmih dneh od prejema te vloge.
(6) Obrazec vloge o spremembi podatkov iz tega člena je dostopen na spletnih straneh uprave in izdajatelja.
7. člen
(vstavitev transponderja)
(1) Za izvajanje 11. člena Uredbe 504/2008/ES se v Republiki Sloveniji kopitarji označujejo s transponderji, ki vsebujejo oznako države 705.
(2) V skladu s prvim odstavkom 11. člena Uredbe 504/2008/ES lahko vstavitev transponderja pri kopitarju opravi samo veterinar, ki izvaja veterinarsko dejavnost pri pooblaščeni organizaciji.
8. člen
(analiza DNK)
(1) Ne glede na prvi odstavek 11. člena Uredbe 504/2008/ES in prejšnji člen se lahko kot nadomestna metoda v skladu z 12. členom Uredbe 504/2008/EU uporabi analiza DNK, če imetnik kopitarja iz veterinarskih ali etoloških razlogov nasprotuje označitvi s transponderjem in če uporaba nadomestne metode v skladu z 12. členom Uredbe 504/2008/EU ni v nasprotju s potrjenim rejskim programom za pasmo, ki ji kopitar pripada.
(2) Imetnik kopitarja poda zahtevek za uporabo nadomestne metode iz prejšnjega odstavka v vlogi za identifikacijo kopitarja iz prvega odstavka 3. člena tega pravilnika.
9. člen
(kopitarji za zakol)
(1) Če so izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 15. člena Uredbe 504/2008/ES, se lahko kopitar, ki ni identificiran v skladu s 5. členom Uredbe 504/2008/ES, prepelje z gospodarstva, kjer se je rodil, neposredno v klavnico, če je označen na način iz 7. člena tega pravilnika ali drugega odstavka tega člena in ima potrdilo iz četrtega odstavka 3. člena tega pravilnika.
(2) V skladu z 12. členom Uredbe 504/2008/ES se za namen iz prejšnjega odstavka kopitar lahko označi na naslednji način:
1. imetnik kopitarja je do roka iz prvega odstavka 3. člena tega pravilnika v centralni register kopitarjev priglasil podatke iz prvega odstavka 3. člena tega pravilnika ter opis žrebeta, ki vključuje navedbo oblike in položaja vsaj treh telesnih znamenj;
2. starost žrebice ob žrebitvi je najmanj dve leti, pri kobili pa doba od zadnje žrebitve ali abortusa ni krajša od 335 dni;
3. iz podatkov iz 1. točke tega odstavka je razvidno, da je oče žrebeta licenciran žrebec ali samec na gospodarstvu;
4. imetnik kopitarja je najpozneje pred premikom ali prevozom kopitarja vidno označil s številko potrdila iz četrtega odstavka 3. člena tega pravilnika;
5. oznaka iz prejšnje točke je vidna z razdalje najmanj dveh metrov.
(3) Imetnik kopitarja podatke iz prejšnjega odstavka sporoči izdajatelju ali neposredno v centralni register kopitarjev, pri čemer se to sporočilo šteje kot vloga iz prvega odstavka 3. člena tega pravilnika.
(4) Izdajatelj mora podatke iz drugega odstavka tega člena, vključno z datumom prejema vloge za identifikacijo kopitarja, v centralni register kopitarjev vpisati najpozneje v sedmih dneh od prejema vloge za identifikacijo.
10. člen
(prehodna določba)
(1) Postopki za izdajo identifikacijskih dokumentov, začeti na podlagi Pravilnika o identifikaciji in registraciji kopitarjev (Uradni list RS, št. 90/06), se končajo v skladu z dosedanjimi predpisi.
(2) Potrdilo o označitvi, izdano na podlagi Pravilnika o identifikaciji in registraciji kopitarjev (Uradni list RS, št. 90/06), se šteje za potrdilo iz četrtega odstavka 3. člena tega pravilnika.
11. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o identifikaciji in registraciji kopitarjev (Uradni list RS, št. 90/06).
12. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-435/2013
Ljubljana, dne 3. februarja 2015
EVA 2012-2330-0035
Mag. Dejan Židan l.r.
minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti