Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) z uvodnimi pojasnili

z uvodnimi pojasnili
Avtor/ji: prof. dr. Rok Lampe
Koda: 555555
Leto izdaje: 2023
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Ocena:

Predviden izid: junij 2023!

Prednaročilo
Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) z uvodnimi pojasnili
Artikla ni več v prodaji.

Ob naročilu knjige ZVOP-2 pridobite kodo za 50 % popust za nakup Komentarja Splošne uredbe o varstvu podatkov.

Prof. dr. Rok Lampe v uvodnih pojasnilih k Zakonu o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) podrobneje obravnava dve širši področji, in sicer relevantno evropsko pravo s področja pravice do zasebnosti in varstva osebnih podatkov ter novo ureditev varovanja osebnih podatkov, ki jih uvaja ZVOP-2.

Slovenska ureditev varovanja osebnih podatkov izvira iz dveh temeljev: 8. člena Listine o človekovih pravicah EU, katerega konkretizacija je Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR), ter 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah, katerega konkretizacija je Konvencija o varstvu posameznikov glede na avtomatsko obdelavo osebnih podatkov (Konvencija št. 108 in Protokol CETS št. 223). Omenjena pravno obvezujoča dokumenta Republiko Slovenijo zavezujeta k spoštovanju pravice do zasebnosti vsakega posameznika in varovanju njegovih osebnih podatkov – to pomeni prepoved vmešavanja v pravico do zasebnosti z zbiranjem, hranjenjem, obdelovanjem in uporabo osebnih podatkov posameznika. Hkrati pa je država obvezana, da vzpostavi sistem varstva osebnih podatkov vključno z zbiranjem, obdelovanjem in uporabo s strani drugih posameznikov ter v javni upravi, torej v zasebnem in javnem sektorju.

ZVOP-2 je tako sistemska ureditev, ki varuje posameznika in njegovo pravico do informacijske zasebnosti ter določa posamezna področja varstva osebnih podatkov, obveznosti upravljalcev zbirk podatkov ter nadzor nad izvajanjem zakonskih določil. Avtor v analizi novosti, ki jih prinaša ZVOP-2, vključuje pravno prakso ter odločbe in mnenja Informacijskega pooblaščenca. Podrobneje pojasnjuje ključne vidike ureditve varovanja osebnih podatkov v vsakodnevnih situacijah: videonadzor, evidentiranje vstopov in izstopov iz službenih prostorov, nadzor delovnih prostorov, pravna ureditev biometrije, občutljivi osebni podatki in mediji, genski podatki, pravice posameznika glede objav njegovih osebnih podatkov na družbenih omrežjih.

Knjiga bo tako koristen pripomoček vsem v javnem in zasebnem sektorju, ki se srečujejo s pravnimi obveznostmi, ki jih na področju varstva osebnih podatkov prinaša ZVOP-2, prav tako pa bogat vir informacij vsakemu ozaveščenemu posamezniku o pravnem varstvu njegove zasebnosti in osebnih podatkov. Zaradi sistemske analize inkorporacije evropskega prava v ZVOP-2 bodo uvodna pojasnila k ZVOP-2 tudi koristno študijsko gradivo študentom prava in drugih družboslovnih področij.

Avtor

Dr. Rok Lampe je redni profesor za področje civilnega prava in je dejaven na več fakultetah doma in v tujini. Kot raziskovalec in avtor se s proučevanjem pravnih ureditev varovanja zasebnosti in osebnih podatkov ukvarja že od svoje diplome. Na temo pravice do zasebnosti je tudi doktoriral leta 2003 na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Magistriral je v ZDA na Univerzi Utah. Izpopolnjeval se je na Univerzi v Pragi, Europa inštitutu v Amsterdamu, na Inštitutu Maxa Plancka v Hamburgu ter na Univerzi Yale, kjer je deloval kot gostujoči raziskovalec. Kot predavatelj je gostoval na univerzah v ZDA in na Japonskem ter v Franciji, Turčiji, Belgiji, Švici, Italiji, na Finskem, v Srbiji in Črni Gori.

Njegovo raziskovalno delo zajema področje prava ter človekovih pravic, bibliografija šteje več kot 300 enot, knjige in članki pa so objavljeni v dvanajstih državah. Omeniti he treba naslednja strokovna dela: Pravo človekovih pravic (Uradni list, Ljubljana), Pravica do zasebnosti (Bonex, Ljubljana), Medijsko pravo (GV Založba, Ljubljana). Med letoma 2006 in 2018 je kot urednik in soavtor deloval v projektu Zasebnost in varovanje osebnih podatkov (FM, Maribor). Kot edini Slovenec je soavtor učbenika s primera Privacy Law and Society, ki je izšel pri založbi West Publishing v ZDA.

Več kot deset let je bil direktor Inštituta za človekove pravice, pravne pro bono pisarne za pomoč ljudem v stiski. Kot pravnik je med drugim tudi zastopal stranko v tristomilijonskem sporu na Evropskem sodišču za človekove pravice. Preostale informacije lahko najdete na njegovi spletni strani.


Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti