Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin (ZMVN-1)

z uvodnimi pojasnili in komentarjem
Avtor/ji: mag. Neva Žibrik in mag. Tina Humar
Koda: 102652
Leto izdaje: 2021
Založba: Uradni list RS
Recenzent/i: prof. dr. Andreja Cirman in dr. Anka Lisec
Format: 17 x 24 cm
Vezava: trda
Št. strani: 268
ISBN: 978-961-204-680-4
Ocena:
Cena: 128,00 €
Akcijska cena: 64,00 €

Sistem množičnega vrednotenja se je v Sloveniji uveljavil že sredi leta 2006 in se od takrat redno in ažurno tudi izvaja. Vendar je Ustavno sodišče RS ob razveljavitvi Zakona o davku na nepremičnine z ustavno odločbo UI U-I-313/13-86 opozorilo na nekatere rešitve sistema, ki so lahko pri uporabi podatkov za davčne namene neustavne.

Z novim Zakonom o množičnem vrednotenju nepremičnin (sprejetim 14. decembra 2017), ki je predmet te knjige, se odpravljajo očitane neustavnosti, zakon pa je urejen kot standard množičnega vrednotenja nepremičnin v Sloveniji.

Glavni namen množičnega vrednotenja nepremičnin je z avtomatiziranimi postopki na podlagi modelov, ki simulirajo trg nepremičnin na določen datum, objektivno, enotno in primerljivo oceniti tržno vrednost velikemu številu nepremičnin naenkrat.

Avtorici v knjigi prikažeta teoretične in praktične vidike množičnega vrednotenja nepremičnin. Knjiga vsebuje obširno uvodno predstavitev, ki umesti naš sistem tudi v mednarodni okvir. Predstavi teorijo in načela množičnega vrednotenja ter se podrobneje posveti najpomembnejšim vsebinam, od zagotavljanja primernih in kakovostnih podatkov v javnih evidencah do bistvenih pravnih vprašanj, kot so transparentnost, zakonitost in pravna varnost. Predvsem pa je vrednost knjige v podrobni vsebinski obrazložitvi posameznih določb, ki razgrne sistem v vsej njegovi kompleksnosti in ga naredi razumljivega različnim strokam pa tudi zainteresiranemu laiku.

Sistem množičnega vrednotenja je bil izvorno razvit za namene davka na nepremičnine, saj je bil njegov cilj navezati davčno osnovo na tržno vrednost nepremičnine. S časom se je izkazalo, da je zaradi svoje celovitosti in objektivnosti uporaben tudi za druge javne namene, od upravljanja z nepremičninami v državni in občinski lasti do različnih statističnih analiz in odločanj o posegih v prostor ter vse do konkretnih postopkov odločanja o pravicah in obveznostih, vezanih na nepremičnine. Podatek o posplošeni vrednosti nepremičnine se že danes upošteva v postopkih uveljavljanja različnih socialnih podpor, v sodnih postopkih itd. Ker so podatki in rezultati javno dostopni, je uporaba sistema množičnega vrednotenja odprta tudi za različne poslovne ali zasebne potrebe. Na sistem se že danes naslanjajo banke, cenilci nepremičnin, nepremičninski posredniki in drugi strokovnjaki s podobnih področij. Njegovo poznavanje pa je gotovo zanimivo tudi za akademske kroge.

S svojo vsebino torej knjiga nagovarja širok krog uporabnikov tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti