Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP)

neuradno prečiščeno besedilo z uvodnimi pojasnili k noveli ZFPPIPP-H
Avtor/ji: dr. Jaka Cepec
Koda: 102982
Leto izdaje: 2024
Založba: Uradni list RS
Recenzent/i: dr. Peter Podgorelec, dr. Katarina Zajc
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 584
ISBN: 978-961-204-718-4
Ocena:
Cena: 108,00 €

V Državnem zboru je bila 20. septembra 2023 sprejeta novela Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP-H). Novela zakona je zelo obsežna, saj vsebuje 143 členov. Hkrati prinaša številne novosti, ki jih razdelimo v nekaj sklopov, in sicer:

a) spremembe zaradi prenosa Direktive o prestrukturiranju in insolventnosti;
b) spremembe zaradi odprave ustavnih neskladnosti nekaterih določb ZFFPIPP, ki jih je ugotovilo Ustavno sodišče RS;
c) odprava postopka poenostavljene prisilne poravnave, ki ga bodo nadomestila posebna pravila prisilne poravnave zoper malo gospodarstvo;
d) spremembe in dopolnitve postopka osebnega stečaja;
e) spremembe v zvezi s položajem in delovanjem upraviteljev; in
f) druge spremembe.

Temelje novosti insolvenčne zakonodaje se torej nanašajo na novosti, povezane z grozečo insolventnostjo, odpravo postopka poenostavljene prisilne poravnave in sistemskimi spremembami postopka osebnega stečaja. Številne spremembe se urejajo tudi v okviru položaja in delovanja upraviteljev ter uskladitvami zakona z odločitvami Ustavnega sodišča.

V uvodnih pojasnilih, ki jih je pripravil izr. prof. dr. Jaka Cepec z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, bodo pregledno in sistematično predstavljene vse ključne novosti, vključno s pojasnili o razlogih zanje in kritičnim pogledom avtorja nanje.

Avtor uvodnih pojasnil k zakonu

Jaka Cepec je izredni profesor za področje civilnega in gospodarskega prava na Univerzi v Ljubljani. Zaposlen je kot profesor na Ekonomski fakulteti in kot raziskovalec na Inštitutu za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti. Njegovo temeljno področje raziskovanja in delovanja sta insolvenčno pravo in empirično pravno raziskovanje. Je vodilni slovenski strokovnjak s področja insolvenčnega prava in je avtor treh monografij ter številnih člankov s tega področja.

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti