Zakon o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk-1)

z uvodnimi pojasnili
Avtor/ji: dr. Alenka Oven
Koda: 103020
Leto izdaje: 2024
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 220
ISBN: 978-961-204-722-1
Ocena:
Cena: 69,00 €

V manj kot dveh letih smo v Sloveniji dobili kar dva Zakona o dolgotrajni oskrbi – prvi je bil sprejet decembra 2021, drugi pa julija 2023.

Zakonodajalec je bil pri odločitvi, da pripravi nov zakon in ne samo novele, odločen. V vladnem gradivu je mogoče razbrati številne prednosti tega pristopa. Tako naj bi zakon odpravil pomanjkljivosti prejšnjega Zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk, Uradni list RS, št. 196/21, 163/22 in 18/23 – ZDU-1O), in sicer novi zakon:

  • pristojnost vstopnih točk iz ZZZS prenaša na centre za socialno delo;
  • ureja področje financiranja dolgotrajne oskrbe;
  • oskrbovalcem družinskega člana omogoča, da nadaljujejo izvajanje storitev tudi po 1. januarju 2024;
  • določba prvega odstavka 134. člena uvaja domnevo, da je ob izpolnjevanju preostalih pogojev, z dnem pričetka veljave predloga zakona za osebe izpolnjen pogoj gostote zavarovanja v obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo;
  • ureja postopen začetek izvajanja pravic do dolgotrajne oskrbe.

Zakonodajalec zakonsko materijo razdeli v 11 poglavij, posamezno poglavje pa ponekod razdeli še na posamezne oddelke.

Avtorica uvodnih pojasnil novi Zakon o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk-1) predstavi s poudarkom na njegovih najpomembnejših členih in novostih, ki jih prinaša.

Avtorica

dr. Alenka Oven, direktorica Inštituta za dolgotrajno oskrbo

Je univerzitetno diplomirana pravnica, doktorica pravnih znanosti s področja prava socialne varnosti. Kot predavateljica se redno udeležuje strokovnih izobraževanj s področja zdravstva, socialne varnosti in delovnega prava ter je avtorica strokovnih člankov s področja dolgotrajne oskrbe. Od septembra 2018 je višja predavateljica na Univerzi v Novem mestu, Fakulteti za zdravstvene vede na programu 2. stopnje magistrskega študija za področje Pravo (Integrirana zdravstvena in socialna oskrba-Zakonodaja v zdravstvenem in socialnem varstvu). Na 1. stopnji študijske smeri Zdravstvena nega je tudi nosilka predmeta Zdravstvena in socialna zakonodaja.

Svoje strokovno znanje pridobiva kot članica mednarodnih združenj na področju dolgotrajne oskrbe in zdravstva. V Sloveniji je članica Društva za delovno pravo in socialno varnost, Pravniškega društva Ljubljana, Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe. Je tudi članica Strateškega sveta za socialno politiko Vlade Republike Slovenije. Ima pridobljen mednarodni certifikat s področja oskrbe starejših Caring for older person, A partnership model (Deakin University, Avstralija) in mednarodni certifikat s področja telemedicine eHealth: Combining Psychology, Technology and Health (Twente University, Nizozemska).

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti