Veliki gradbenopravni priročnik

Pravna teorija in praksa za investitorje, izvajalce, projektante in nadzornike z dodatkom Posebnih gradbenih uzanc, 2. ponatis
Avtor/ji: mag. Maja Koršič Potočnik, Mojca Furlan, mag. Vesna Sodja

Koda: 102323
Leto izdaje: 2020
Založba: Uradni list RS
Št. strani: 571
ISBN: 978-961-204-650
Ocena:
Cena: 94,00 €

Gradbeno pravo sestavlja širok nabor predpisov, ki jih morajo poznati vsi udeleženci pri graditvi, in sicer tako investitorji, gradbeni izvajalci in projektanti kot nadzorniki. Že tako široko vsebino predpisov pa dopolnjuje še bogata in raznolika sodna praksa, ki je napolnila praktično vsak posamezni institut gradbenega prava. Dodatno bo s 1. junijem 2018 začela veljati nova gradbena zakonodaja, ki je nekatere ustaljene institute in predpise uredila drugače, saj je njen namen med drugim tudi na področje izvajanja gradbene dejavnosti uvesti več reda in pravne varnosti.

Kljub zelo obsežni in podrobni vsebini, ki bi jo moral poznati vsak, ki se namerava vključiti v proces gradnje, pa v našem pravnem prostoru drastično primanjkuje celostnih in konkretnih prikazov sistemske ureditve gradbenega prava, ki bi bili predstavljeni v poljudnem in razumljivem jeziku.

Veliki Gradbenopravni priročnik je namenjen vsem pravnim in fizičnim osebam, ki so kakorkoli vpete v proces gradnje. V njem so praktično in podrobno opisani vsi pravni instituti, ki jih morajo udeleženci pri tem poznati. Napisan je v razumljivem jeziku, ki gradbeno pravo približa uporabnikom, saj je bil glavni namen avtoric, da institute gradbenega prava razumejo tisti, ki so jim namenjeni. Priročnik predstavlja kombinacijo pravil iz predpisov, razlage, ki jo je tem pravilom dala sodna praksa, ter uporabnih primerov, kaj posamezni institut pomeni za posameznega udeleženca. Čeprav je delo poimenovano priročnik, ga odlikuje visoka strokovnost, saj so v njem pojasnjene številne dileme iz prakse.

V priročniku so obdelane vse faze graditve, od sklenitve posamezne pogodbe preko projektiranja, faze izvedbe, primopredaje, reklamacij za napake ter jamčevalnih in garancijskih rokov do zaključka pravnega razmerja med investitorjem in drugimi udeleženci pri graditvi. Vključuje definicije, ki pojasnjujejo pomen posameznih institutov in faz, pravne predpise, kjer so te urejene, ter sodno prakso, ki te predpise napolnjuje. Zaradi prepletenosti teorije in prakse avtorice podajajo konkretne odgovore na vprašanja, ki se pogosto zdijo trd pravni oreh.

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti