Kazenski zakonik (KZ-1)

neuradno prečiščeno besedilo z uvodnimi pojasnili k noveli KZ-1I, 2. natis
Avtor/ji: dr. Matjaž Ambrož
Koda: 102827
Leto izdaje: 2022
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 420
ISBN: 978-961-204-702-3
Ocena:
Artikla ni več v prodaji.

KZ-1I je obsežna novela Kazenskega zakonika, ki posega v splošni kot tudi posebni del. Spremembe, ki jih prinaša, je mogoče razdeliti na tri sklope.

Prvi sklop so spremembe, ki so posledica usklajevanja z direktivami Evropske unije, konvencijami Sveta Evrope in OZN. Te spremembe posegajo v posebni del, najbolj izrazito pa v poglavja kaznivih dejanj zoper človekovo zdravje, premoženje in zoper gospodarstvo.

Drugi sklop sprememb so odzivi na pobude iz prakse, ki so jih na Ministrstvu za pravosodje zbirali skozi daljši čas. Med njimi velja primeroma izpostaviti podaljšanje roka za novo sojenje po razveljavitvi pravnomočne sodbe, posege v ureditev pogojne obsodbe, preureditev kaznivih dejanj, povezanih z oškodovanjem upnikov in ponovne posege v kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

V tretji sklop spadajo spremembe, katerih pobudniki so bili politični odločevalci in so nastale kot simbolni statement ob odmevnejših dogodkih, npr. v povezavi z grozilnimi pismi poslancem Državnega zbora. V ta sklop spadajo posegi v kaznivi dejanji prisiljenja in grožnje.

Tudi tokratne spremembe odpirajo vprašanje časovne veljavnosti. Večina sprememb bo uporabna šele v zvezi s kaznivimi dejanji, izvršenimi po uveljavitvi novele, nekatere pa prinašajo (namerne ali nenamerne) omilitve in jih bo torej treba uporabljati retroaktivno.

Uvodna pojasnila so napisana z mislijo, da morajo podati temeljne informacije o spremembah, hkrati pa jih morajo tudi jedrnato ovrednotiti.

Zaradi večje praktičnosti so v knjigi ohranjena tudi uvodna pojasnila k štirim preteklim novelam KZ-1H (2021), KZ-1G (2020), KZ-1F (2020) in KZ-1E (2017).

Uvodna pojasnila upoštevajo tudi spremembe, ki jih je prinesel Zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države (ZZNŠPP) (začetek veljavnosti 18. 8. 2022). Zaradi večje praktičnosti so v knjigi ohranjena tudi uvodna pojasnila k štirim preteklim novelam KZ-1H (2021), KZ-1G (2020), KZ-1F (2020) in KZ-1E (2017).

Avtor uvodnih pojasnil k zakonu

Dr. Matjaž Ambrož je profesor kazenskega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno deluje predvsem na področjih temeljnih vprašanj kazenskega prava, pripisovanja kazenske odgovornosti in kaznovalnih teorij. Kot Humboldtov štipendist je gostoval na Humboldtovi univerzi v Berlinu in na Inštitutu Maxa Plancka za raziskovanje kriminalitete, varnosti in prava v Freiburgu.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost