Šport in pravo

Avtor/ji: Igor Angelovski, LL.M. (Frankfurt), odvetnik v Ljubljani, Zoja Bajželj, dr. Vesna Bergant Rakočević, Janko Dvoršak, prof. dr. Peter Grilc, dr. Marko Ilešič, dr. Tone Jagodic, as. Boštjan Koritnik, mag. Jure Levovnik, dr. Luka Mišič, prof. dr. Damjan Možina, izr. prof. dr. Klemen Podobnik, Rožle Prezelj, Domen Romih, prof. dr. Grega Strban, izr. prof. dr. Ana Vlahek, prof. dr. Katarina Zajc
Avtorica stvarnega kazala: Anita Husak
Koordinator projekta: Boštjan Koritnik
Koda: 102542
Leto izdaje: 2020
Založba: Lex Localis
Sozaložnik/i: Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Društvo za športno pravo in Uradni list Republike Slovenije
Urednik/i: dr. Vesna Bergant Rakočević
Recenzent/i: prof. dr. Matej Avbelj, doc. dr. Petra Weingerl
Format: 17 x 23 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 456
ISBN: 978-961-6842-98-3
Ocena:
Cena: 89,00 €
Akcijska cena: 43,00 €

V zadnjem desetletju smo priča izjemnemu razvoju in razmahu pravnoposlovnih razmerij na področju športa. V Sloveniji je bila doslej na tem področju izdana le ena knjiga, ki v knjigarnah ni več na voljo, zanimanje za to problematiko pa je izjemno. V skladu s tem so WIPO in soorganizatorji v Ljubljani ob letošnjem svetovnem dnevu intelektualne lastnine organizirali regionalno konferenco Intelektualna lastnina in šport, jeseni 2019 je bila na najeminentnejšem pravniškem dogodku, Dnevih pravnikov Slovenije, po letu 2005 ponovno sekcija Pravni izzivi športa, vsako leto na Pravni fakulteti v Ljubljani poteka izjemno obiskana Pravna klinika Pravo in šport in še bi lahko naštevali. Vrzel, ki je nastala v pravni literaturi in ki ne ustreza več razvoju ter zahtevam prakse, smo zapolnili z izdajo nove, posodobljene knjige Šport in pravo, tudi po zgledih iz tujine.

Knjiga ima enajst vsebinskih sklopov (poglavij), vsakega od njih je prispeval avtor z najvišjimi referencami z izbranega pravnega področja. V uvodnem vsebinskem sklopu sta prikazani pravna podlaga tekmovalnega športa in njegova organiziranost na območju EU s statusnopravno predstavitvijo športnih organizacij (društva, mednarodne zveze, Mednarodni olimpijski komite in nacionalni olimpijski komiteji), obravnavano pa je tudi vprašanje avtonomije športa. Sledijo posamezni zaokroženi vsebinski sklopi, namenjeni evropskemu pravu, zlasti s področja varstva konkurence, trženju podobe športnikov, socialnim pravicam športnikov in trenerjev, sponzorstvu oziroma športnemu marketingu, t. i. endorsment pogodbam, posebej še televiziji (t. i. televizijskim pravicam), odškodninski odgovornosti v športu, problematiki dopinga in razreševanju sporov na področju športa na mednarodni športni arbitraži.

Priporočamo tudi:
Radijski intervju z urednico knjige Vesno Bergant Rakočević
RTVSLO prispevek: Seminar šport in pravo: v Sloveniji opazen napredek

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti