Zakon o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk)

z uvodnimi pojasnili
Avtor/ji: dr. Alenka Oven
Koda: 102802
Leto izdaje: 2022
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 236
ISBN: 978-961-204-693-4
Ocena:
Artikla ni več v prodaji.

V Državnem zboru je bil v lanskem letu sprejet težko pričakovani Zakon o dolgotrajni oskrbi. Na nujnost enotne sistemske ureditve in dolgoročno finančno vzdržnost področja so vrsto let opozarjale tako mednarodne kot domače institucije, strokovna in laična javnost. Še bolj pa je potrebo po ureditvi tega področja izpostavila epidemija nalezljive bolezni covid-19, ki je najbolj prizadela prav starejše prebivalstvo. Zakonodajalec želi z zakonom celovito in sistematično urediti področje dolgotrajne oskrbe ter ustvariti pogoje, da bo dolgotrajna oskrba dolgoročno dostopna, kakovostna, varna in finančno vzdržna.

Zakon o dolgotrajni oskrbi, po mnenju zakonodajalca, postavlja temelje za enotno oceno upravičenosti, primerljive pravice za primerljive potrebe, možnost izbire načina izkoriščanja pravice, uvaja nove storitve (storitve za krepitev in ohranjanje samostojnosti, e-oskrbo in zdravstveno nego na domu), koordinirano izvajanje, izboljšanje statusa družinskih pomočnikov (nadomestilo za izpadli dohodek in možnost 21 dni nadomestne oskrbe), sistemsko ureditev, izboljšanje pogojev dela in usposabljanje zaposlenih na področju dolgotrajne oskrbe, učinkovit nadzor nad kakovostjo ter varnostjo storitev, ki jih uporabniki prejemajo, in višjo transparentnost porabe javnih virov.

Avtorica uvodnih pojasnil k novemu Zakonu o dolgotrajni oskrbi podaja temeljna pojasnila starajoče se družbe in analitično predstavi zakon s poudarkom na njegovih najpomembnejših členih in novostih, ki jih prinaša.

Avtorica

dr. Alenka Oven, direktorica Inštituta za dolgotrajno oskrbo

Je univerzitetno diplomirana pravnica, doktorica pravnih znanosti s področja prava socialne varnosti. Kot predavateljica se redno udeležuje strokovnih izobraževanj s področja zdravstva, socialne varnosti in delovnega prava ter je avtorica strokovnih člankov s področja dolgotrajne oskrbe. Od septembra 2018 je višja predavateljica na Univerzi v Novem mestu, Fakulteti za zdravstvene vede na programu 2. stopnje magistrskega študija za področje Pravo (Integrirana zdravstvena in socialna oskrba-Zakonodaja v zdravstvenem in socialnem varstvu). Na 1. stopnji študijske smeri Zdravstvena nega je tudi nosilka predmeta Zdravstvena in socialna zakonodaja.

Svoje strokovno znanje pridobiva kot članica mednarodnih združenj na področju dolgotrajne oskrbe in zdravstva. V Sloveniji je članica Društva za delovno pravo in socialno varnost, Pravniškega društva Ljubljana, Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe. Je tudi članica Strateškega sveta za socialno politiko Vlade Republike Slovenije. Ima pridobljen mednarodni certifikat s področja oskrbe starejših Caring for older person, A partnership model (Deakin University, Avstralija) in mednarodni certifikat s področja telemedicine eHealth: Combining Psychology, Technology and Health (Twente University, Nizozemska).

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti