Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT)

Koda: 102002
Leto izdaje: 2015
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 68
ISBN: 978-961-204-585-2
Ocena:
Cena: 25,50 €

Junija 2015 je državni zbor sprejel Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT), ki prinaša precej novosti. Razlog za pripravo novega zakona je nova ureditev oziroma nujnost, da se področje zaposlovanja, dela in zaposlitve tujcev prilagodi Zakonu o tujcih (ZTuj-2): na podlagi prenosa direktive 2011/98/EU se uvaja koncept enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, ki se bo po novem na upravnih enotah izdajalo v enotnem postopku.

Med pomembnejšimi novostmi, ki jih prinaša zakon, so:

– tujci, ki bodo želeli pridobiti dovoljenje za prebivanje zaradi dela, bodo vse dobili na enem mestu, dodatno pa bodo enotno dovoljenje dobili tudi tujci, ki bodo opravljali sezonska dela;

dovoljenje za sezonsko delo bo zavod za zaposlovanje izdal v primeru, ko se bo to delo izvajalo do 90 dni v koledarskem letu. Tako bodo tujci potrebovali za opravljanje dela le dovoljenje za delo in vizum za kratkoročno bivanje (če ima država, iz katere prihaja tujec, vizumske obveznosti). Če sezonsko delo traja dlje kot 90 dni, ga bodo tujci opravljali na podlagi enotnega dovoljenja, izdanega na podlagi soglasja za sezonsko delo;

– z novim zakonom so določene strožje kazni za kršitelje;

– zakon ohranja raven zaščite tujih delavcev, tujci pa bodo v enotnem postopku dovoljenje za delo in prebivanje pridobili bistveno hitreje kot doslej.

Rešitve, ki jih prinaša novi zakon, pomenijo poenostavitev oziroma tudi odpravo nekaterih postopkov.

Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (Uradni list RS, št. 47/2015 z dne 30. junija 2015) se začne uporabljati s 1. septembrom 2015.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti